Guide

Ruting basert på 802.1q (vlan)

Historie
Den offisielle betegnelsen er IEEE 802.1q. Standarden ble utviklet med bakgrunn i de problemer store nettverk har med å muliggjøre oppsplitting i mindre nett. Dette ble gjort for å få mer håndterbare nett slik at broadcast- og multicast-trafikk ikke skulle bruke mer båndbredde en nødvendig.

Utstyr
Stort sett alle nyere Lag 2- og Lag 3-switcher med management har i dag støtte for 802.1q. Videre trenger man en router som støtter 802.1q eller i det minste en Linux-gateway som støtter routing - 802.1q i kernelen og 802.1q av driverne til nettverkskortet. Vær oppmerksom på at all trafikken mellom to vlan på switchen vil gå via routeren slik at trafikken på routeren kan bli relativt stor.

Hvordan virker 802.1q?
I et tradisjonelt switchet LAN er tilkoblingen mellom maskinene basert på broadcast- og multicast-trafikk som blir distribuert til hele nettverket for å oppdage andre maskiner koblet til samme nettverk. Denne trafikken har tradisjonelt sett kun vært begrenset av fysiske switcher og kabler. Stort sett alle nettverks protokoller bruker denne broadcast- og multicast-teknikken for å kommunisere og gjør det mulig for to enheter på samme nettverk å "se" hverandre. I motsetning til dette kan ikke to maskiner på forskjellige LAN "se" hverandre uten hjelp fra av aktiv routing. Broadcast-trafikk er meget enkelt å sniffe. Derfor har det i mange år vært vanlig å sette servere og annet kritisk utstyr i egne DMZ-soner for å begrense denne muligheten til en viss grad, både mot sniffing og mot å bli overbelastet av broadcast-trafikk. Med 802.1q har du som nettverksadministrator fått et programvarebasert grensesnitt for å begrense trafikk på tvers av LAN. Du kan også flytte en maskin på andre siden av jorden fra et LAN til et annet uten å røre så mye som en eneste kabel.

Du må være oppmerksom på at ved å benytte 802.1q må du benytte en gateway, en broadcast- og en nettverks-adresse pr vlan. Dette gir et relativt høyt forbruk av IP-adresser dersom du benytter deg av mange små vlan.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen