Test

Rutetid bok I

Husker du seriene "Deep Shit Junkies" og "Birger-Egil" som ble trykket i tegneseriebladet Pyton på 90-tallet? Selv om Øverli helt klart var en talentfull tegneserieskaper allerede den gang, var det allikevel få som hadde trodd at den unge bergenseren engang skulle bli Norges mest suksessfulle tegneserieskaper. Etter åtte sesonger med Pondus-blader, og åtte utgitte bøker om de fotballglade vom-vennene, er det nå endelig klart for første bokutgivelse av "Rutetid". I "Rutetid bok I" samles de ca 100 første rutene av "Rutetid".

Fra striper til ruter

Som små avbrekk fra "Pondus" begynte Øverli å lage enrutere, en form han lenge hadde vært fascinert av. Øverli trengte noe som var enda raskere å lage enn "Pondus" og som var enda mer direkte. Dermed oppsto "Rutetid". Rutene kan til tider minne om Larsons gale verden, men selvfølgelig preget av den gjenkjennelige Øverli-humoren. Forsofne gothere, tøffelhelter og rare legebesøk er gjengangere.

Egmont Serieforlaget, som står for utgivelsen, har her valgt å dedikere en helside til hver enkelt rute. Spørsmålet er om det egentlig har vært helt nødvendig. Tegningene til Øverli er flotte, men er ikke detaljerte nok til å kunne fylle en helside. Larson-varianten med fire ruter per side hadde nok passet bedre, men da hadde det heller ikke blitt noen bokutgivelse av "Rutetid i den nærmeste framtid.

Ordspill, også en av Øverlis spesialiteter. Her et som fungerer.
Ordspill, også en av Øverlis spesialiteter. Her et som fungerer.

Varierende

Humoren i "Rutetid" veklser mellom det absurde og det litt mindre absurde. Enkelte av rutene har også enkelte sosiale kommentarer uten at man av den grunn skal beskylde Øverli for å være noen samfunnsdebatant. Et artig eksempel er den feite kvinnen som åpner sin "Face-it slankekur" og oppdager en lapp der det står "Spis mindre, tren mer". Helt ubetalelig.

Dessverre ligger ikke all humoren på dette nivået. Ruter som tar utgangspunkt i ordspill av typen "Den forsvidde brannmannen som er utbrent i jobben sin" eller "Mannen som hviler steika i senga si", kunne med fordel ha vært luket bort i idefasen. Det er ruter som dette som gjør at "Rutetid" ikke når helt blant det ypperste av rutetegneserier. Allikevel klarer "Rutetid" å levere et godt dusin smil og en håndfull høylydte lattere.

I tillegg til rutene finner vi blant annet et interessant, men litt for kort, intervju med Frode Øverli, et rotete og ikke særlig morsomt forord og et par ruter fra Frodes fortid i Pyton. Ja, Frode, du har utviklet deg.

Konklusjon

Mer absurd enn "Pondus", og mindre rølpete enn "Riskhospitalet". Den første bokutgivelsen av "Rutetid" leverer varene, selv om Serieforlaget kanskje skulle ha ventet på flere ruter fra Øverli før denne utgivelsen. På den annen side, liker du "Rutetid" kan det være fornøyelig å få servert store ruter i flotte farger. Humoren får jevnt over frem smilet, selv om enkelte ruter trekker ned helhetsinntrykket. "Rutetid bok I" passer flott i samlingen din ved siden av åtte "Pondus"-bøker.

Egmont Serieforlaget AS Rutetid Bok 1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen