Her ser du astronaut Buzz Aldrin på Månen (Apollo 11).
Teknofil
Her ser du astronaut Buzz Aldrin på Månen (Apollo 11). (Bilde: NASA)

Russland vil etterforske USAs første månelandinger

«Hvorfor ble det første videoopptaket fra Månen i 1969 slettet?»

De seks bemannede månelandingene til USA mellom 1969 og 1972 skjedde midt under Den kalde krigen. Ekspedisjonene symboliserte at USA gikk seirende ut av romkappløpet med Sovjetunionen.

Nå har en representant fra Russlands etterforskningskomité tatt til orde for en internasjonal etterforskning av månelandingene, skriver den engelskspråklige avisen The Moscow Times.

Savnede månesteiner og filmopptak

Representanten, Vladimir Markin, hevder nemlig at verdensbefolkningen bør få svar på hvorfor det første videoopptaket fra den første månelandingen i 1969 ble slettet, og hvor det har blitt av de nærmere 400 kg med månestein som angivelig ble tatt med tilbake til jorden.

– Vi hevder ikke at de ikke fløy til Månen, og heller bare lagde en film om det. Men alle disse vitenskapelige – eller kanskje kulturelle – gjenstandene er en del av arven etter menneskeheten, og hvis de har forsvunnet er det et tap for oss alle. En etterforskning vil avsløre hva som har skjedd, skriver Markin i en kommentar i avisen Izvestia.

En av månesteine som ble gitt i gave til nasjoner og delstater etter ekspedisjonene.
En av månesteine som ble gitt i gave til nasjoner og delstater etter ekspedisjonene. Foto: Illinois State Museum/NASA

NASA skal ha innrømmet i 2009 at originalopptaket fra den første månelandingen antagelig hadde blitt slettet på 1980-tallet. De har imidlertid plenty med kopier, og har også restaurert opptakene i ettertid.

President Nixon ga en rekke månesteiner i gave til en rekke nasjoner og amerikanske delstater på 70-tallet. Rundt 180 av de totalt 270 uvurderlige steinene har status som mistet eller stjålet.

Handler det egentlig om FIFA-etterforskningen?

Den russiske embetsmannen startet imidlertid kommentaren sin med å omtale den pågående etterforskningen av ni FIFA-representanter i USA. Markin antyder at amerikanske påtalemyndigheter gikk for langt ved å blande inn i hvordan internasjonal fotball blir organisert.

FIFA-skandalen kan naturligvis få konsekvenser for Russland, som etter planen skal arrangere VM i 2018. Markin gikk deretter videre til forslaget sitt om å etterforske noe i USAs hemmelige fortid, som månelandingene.

Vil dette irritere USA?
Russland planlegger en ny månelanding om 15 år »

(Kilde: The Moscow Times)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen