Russland truer med å forlate romstasjonen ISS
Teknofil
(Bilde: NASA)

Russland truer med å forlate romstasjonen ISS

Vil gjøre det vanskelig for USA etter Ukraina-saksjoner.

USA og Russland bedriver intens sabelrasling nede på jorda, men i verdensrommet har de de to stormaktene tilsynelatende klart å fortsette samarbeidet. Nå melder imidlertid Russlands visestatsminister Dmitry Rogozin at de akter å trekke seg ut fra den Internasjonale romstasjonen (ISS) innen 2020, skriver Ars Technica.

Årsaken er ikke overraskende den betente konflikten mellom Russland og USA i kjølvannet av Ukraina-konflikten. Russland vil heller ikke fortsette å selge rakettmotorene sine til USA, som blir brukt i amerikanske romfartøy.

Avhengig av Russland i verdensrommet

Nyheten kan sette en effektiv stopper for USAs videre romforskning, ettersom de er helt avhengige av Russlands hjelp på romstasjonen. Blant annet er det russiske romfartøy som frakter amerikanske astronauter til- og fra ISS. NASA vil ikke ha sitt eget romskip som kan frakte mennesker klart før tidligst i 2017.

Russiske myndigheter sier for øvrig at de ikke lenger vil tillate at USA har kontroll over 11 GPS-stasjoner som er satt opp på russisk territorium. Her har USA fått en deadline til 1. juni til å komme til enighet med russerne. Dersom de ikke kommer frem til en løsning innen 1. september truer Russland med å stenge dem ned for godt.

Russisk kosmobot hjelper til på ISS:
Roboten SAR-400 skal romstere på utsiden av romstasjonen »

(Kilde:  Ars Technica)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen