Russland planlegger en ny månelanding
Teknofil
(Bilde: YouTube/Shutterstock/montasje)

Russland planlegger en ny månelanding

Det skjer om 15 år, hvis alt går etter planen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den internasjonale romstasjonen (ISS) er et samarbeid mellom flere nasjoner, men modulene driftes i hovedsak av enten USA eller Russland. Foreløpig har det kostbare prosjektet fått finansiering fra USAs side frem til 2024, men etter det er det uklart hva som vil skje. Russland meldte på sin side i fjor at de kanskje ville trekke seg fra ISS-samarbeidet etter år 2020, grunnet sanksjoner etter Ukraina-konflikten. Nå ser det ut til at også de vil støtte ISS-prosjektet frem til 2024, ifølge Engadget.

Russerne har derimot planer om å beholde ISS-modulene sine i bane rundt jorden, selv etter den planlagte avviklingen av ISS om ni år. Russlands romfartsbyrå sier nemlig at de vil bruke modulene til å bygge en ny romstasjon.

Denne ønsker de å bruke som base når de rundt år 2030 håper å kunne sende sine egne kosmonauter til Månen. Før den tid, ønsker de å sende ubemannede romfartøy dit for å studere Månens overflate.

På 10-15 år vil det utvilsomt skje veldig mye innen romfart. Derfor kan vi heller ikke vite sikkert om ISS får nye bevilgninger som vil sikre driften utover 2024. I så fall er det ikke utenkelig at Russland skroter planene om sin egen romstasjon. Det trenger imidlertid på ingen måte å sette en stopper for en potensiell russisk månelanding.

Uansett vil flere «taikonauter» reise til verdensrommet om få år:
Kinas første romstasjon vil stå klar i 2022 »

(Kilder:  EngadgetRusslands romfartsbyrå)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen