Russerne viser vei

Som vi kunne melde tidligere i år, vil Russland snart åpne sitt militære GPS-system Glonass for sivilt bruk. Nå har det russiske forsvarsdepartementet gått ut med tidspunkt for lanseringen av systemet samt mer informasjon om det som vil bli en markant konkurrent til dagens amerikanske GPS-system.

Glonass, som ble utviklet like før Sovjets sammenbrudd i 1991, har lenge fungert som Russlands militære navigasjonssystem, og skal nå åpnes også for sivil bruk. Vedtaket ble fattet av Russlands President Putin i 2005, og etter det har russerne jobbet iherdig med å ferdigstille systemet for globalt bruk.

Forsvarsdepartementet kunne i dag melde at Glonass ved ferdigstillelse vil ha i alt 24 satelitter i bane rundt jorden, hvorav 19 allerede er på plass. Bare i år planlegger russerne å skyte opp ytterligere fire satelitter, og navigasjonssystemet vil deretter åpnes for nasjonal bruk i 2007.

For å skaffe Glonass brukere har russiske myndigheter lovpålagt en rekke kjøretøy å ha GPS-mottakere med Glonass-støtte installert. Dette inkluderer russiske skip, romfartøy, enkelte personkjøretøy og kjøretøy og skip som frakter miljøfarlige elementer.

Brukere utenfor Russland vil ikke få tilgang til Glonass før 2009. Da har systemet vært brukt i hjemlandet i to år, og russerne kan tilby et fullt fungerende navigasjonssystem på linje med det amerikanske GPS-systemet. Det er enda ikke klart om hvorvidt dagens GPS-enheter vil støtte Glonass, eller hvor mye det vil koste å bruke det russiske systemet, men trolig vil russerne ta seg betalt.

Utenom det russiske systemet, har EU, i regi av flere europeiske stormakter, satt i gang et lignende prosjekt Gallileo. Dette systemet er langt mer nøyaktig enn både Glonass og GPS, men vil først være tilgjengelig i 2010.

(Kilde: Cellular-news)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen