– Russerne hacket Det hvite hus
Teknofil
(Bilde: Matt Wade, CC-BY-3.0)

– Russerne hacket Det hvite hus

Brøt seg inn i hjertet av USA.

Etter at Russland invaderte nabolandet Ukraina i fjor, har forholdet mellom dem og vesten kjølnet betraktelig. Dette ser blant annet ut til å ha ført til at «cyber-krigen» mellom stormaktene har økt i omfang.

Nå skriver CNN at russiske hackere klarte å komme seg inn i datasystemene til Det hvite hus.

Presidenten i møte med National Security Council i 2009.
Presidenten i møte med National Security Council i 2009. Foto: Pete Souza

De skal ikke ha fått tilgang på direkte klassifisert informasjon, men informasjonen beskrives likevel som sensitiv og ikke tilgjengelig for offentligheten. Informasjonen inkluderer presidentens avtalebok.

Mener hackerne jobbet for russiske myndigheter

Ifølge CNN har etterforskerne funnet koder og spor som de mener indikerer at hackerne jobbet for de russiske myndighetene.

Offisielle, amerikanske kilder har ikke bekreftet at russerne var involvert, men sier at angrepet er et av de mest sofistikerte de har vært utsatt for. Talsmann for National Security Council, Mark Stroh, sier følgende til CNN:

– Vi tar all slik aktivitet veldig alvorlig. I dette tilfellet [...] tok vi umiddelbart affære for å evaluere og begrense virksomheten. Som vanlig vil vi ikke kommentere påstander om spesifikke aktører.

Gikk via utenriksdepartementet

For å få tilgang på systemene til Det hvite hus, skal hackerne først ha brutt seg inn i det amerikanske utenriksdepartementets systemer.

James Clapper.
Nasjonal etterretningsdirektør James Clapper. Foto: Public Domain

CNN siterer en kilde som sier at russiske hackere har «eid» utenriksdepartementet i månedsvis, og at det fortsatt ikke er hundre prosent sikkert at de har blitt sparket ut.

Antakeligvis kom de seg inn ved hjelp av «gammeldags» phishing. Først har de fått tilgang på en epostkonto tilknyttet utenriksdepartementet, og skal vi tro landets nasjonale etterretningsdirektør, James Clapper, er dette overraskende lett: 

– Altfor mange ganger har kineserne og andre fått tilgang til systemene våre rett og slett ved å late som de er noen andre, og be om det. Så har noen gitt dem tilgang.  

Fra denne kontoen har de så sendt eposter med spionprogramvare som vedlegg, som har blitt åpnet av ansatte på innsiden av systemet.

Dette er ikke første hackerskandale som har blitt avslørt i år
Bank-hackere lurte til seg milliarder av kroner

(Kilde: CNN)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen