Russen får Vær Varsom-plakat

Datatilsynets tjeneste slettmeg.no advarer russen mot å legge ut utleverende bilder frå russefeiringen på nett. De får støtte fra russepresident Erik Dibba, som ber årets russekull tenke personvern.

Slettmeg.no, som er en råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett, ble lansert av Datatilsynet 8.mars i år. I følge rådgiver Ole Morten Knudsen er det mange som tar kontakt for å få slettet informasjon de selv har lagt ut på nettet en gang.

- Vår erfaring er at mange ikke tenker på konsekvensene når de publiserer bilder for nettet. Dette er en erfaring vi ønsker å dele med russen. Om man ikke ønsker at bildene fra russefeiringen skal være synlige for omverdenen om to, fem og ti år er det best å la være å legge dem ut på nettet, sier Knudsen.

Les også: Her er iPhone og Android-appene som gjør russetida litt kulere.

Erik Dibba, russepresident i Oslo og Akershus, er helt enig.

- Før man tenker å legge ut morsomme bilder fra russefeiringen på nettet bør man alltid vurdere hvorvidt bildene vil oppleves som like morsomme når en fremtidig arbeidsgiver eller svigermor søker dem opp på Google. Russefeiringen skal være gøy og ikke noe man skal angre på senere, sier han.

Ole Morten Knudsen i Datatilsynet ber russ som blir utsatt for personvernkrenkelser på nett ta kontakt med slettmeg.no.

- Dersom man føler seg krenket på Internett, for eksempel ved at noen legger ut et bilde mot ens vilje, er det bare å ta kontakt med oss i slettmeg.no. Man kan enten ringe eller sende oss en e-post, sier Knudsen.

For å hjelpe russen på vei har slettmeg.no satt opp fem enkle punkter som kan være verdt å huske på i russetiden i form av en egen Vær-Varsom-plakat for russen.

- Vi vil foreslå som en ny knuteregel at den som forplikter seg til å følge disse punktene kan pryde seg med en slettmeg.no-brosjyre i russeluen, sier Knudsen til slutt.

Vær-varsom-plakat for russen:
1. Ikke legg ut russebilder på nett uten samtykke fra personen/-ene som er fotografert.
2. Respekter de som ikke vil bli eksponert på Internett.
3. Vent med å legge ut bilder på nett til dagen etter.
4. Ikke legg ut bilder du tror svigermor ikke vil se.
5. Husk at de mest minneverdige festene er ofte de som ikke dokumentere

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen