Rungende nei til Simonsen

Advokatfirmaet Simonsen sendte for kort tid side ut en forespørsel til diverse norske nettleverandører. Etter lang tids overvåkning av ulovlig norsk fildeling, på vegne av Norsk Videogramforening, ville de at teleselskapene skulle videresende et skriv til kunder som satt på utvalgte IP-adresser.

I brevet skulle kunden skrive under på at den ulovlige aktiviteten var opphørt og tilbakesende brevet til Simonsen. Om ikke nettleverandørene tok på seg denne oppgaven truet advokatfirmaet om at de kan holdes ansvarlige for medvirkning til ulovligheter som foregår på deres nettlinjer.

Krass kritikk
IKT-Norge var raskt ute med å kritisere advokatfirmaets metoder. De anbefalte ingen teleleverandører å gå med på Simonsens krav. Også Datatilsynet og Forbrukerrådet var kritiske til advokatfirmaets metoder.

Nå har IKT-Norge sendt et formelt brev til advokatfirmaet på vegne av 16 norske nettleverandører. I brevet slår de fast at nettleverandørene ikke kan oppgi kundeinformasjon på forespørsel av private organisasjoner.

- Prinsipielt sett anser vi det ikke som nettleverandørenes rolle å utrede mistanker om krenkelser av immaterielle rettigheter for dermed, uten en forutgående domstolsbehandling, å medvirke til at rettslige beslutninger fullbyrdes overfor våre kunder, skriver IKT-Norge i svaret til Simonsen.


Utdraget av svaret fra nettleverandørene til Simonsen.

Med andre ord mener nettleverandørene at kundeopplysninger kun vil utleveres dersom politiet, med en sommerkjennelse, ber om det.

Nettleverandørene er ikke ansvarlige
Nettleverandørene og IKT-Norge påpeker også i brevet at de ikke står juridisk ansvarlig for hva deres kunder benytter deres tjenester til.

- Det understrekes også at nettleverandørene selv ikke gjør noe ulovlig. Det legges til grunn at De er kjent med at den nasjonale implementeringen av Info-soc direktivet (Europaparlaments- og Rådsdirektiv 2001/29/EU) i Danmark hva gjelder Åndsverkslovens kapittel 2 er en annen enn i Norge, står det i brevet.

Med andre ord kan ikke nettleverandører stilles ansvarlig slik som i Danmark hvor Tele 2 ble dømt til å sperre nettsiden Pirate Bay for sine kunder. Dette beror på at Danmark mener dette direktivet ikke åpner for midlertidig lagring av ulovlige filer på nettverk. I Norge tolkes det derimot dit hen at slik midlertidig lagring ikke er forbudt.

Klart svar til piratjegerne
Med dette brevet gir teleselskapene klart svar til Simonsen Advokatfirma om at de ikke vill følge kravet de kom med. Om Simonsen da vil dra nettselskapene for retten blir spennende å se.

De 16 nettleverandørene som står bak brevet sammen med IKT-Norge er:

Get, Telenor, Canal Digital, Tele 2 Norge, Tafjord Mimer, LOS Bynett, Eidsiva Bredbånd, NextNet, UNINETT, Lyse Tele (Altibox), Rananett, Nordisk Mobiltelefon Norge, Vitnett, BaneTele, TDC og BKK Marked.

Teleselskapene og IKT-Norge påpeker samtidig at de med dette ikke forsvarer ulovlig fildeling.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen