En rullestol som kan både gå og trille. Trappetrinn og ulendt terreng blir ikke et problem igjen. (Bilde: DigInfo TV)

Rullestol-robot kan både trille og gå

Framtidens rullestol kommer seg fram overalt.

Mens nordmenn nøyer seg med å skule stygt på butikker som mangler rullestolramper, har japanerne bestemt seg for å virkelig gjøre noe med saken. I stedet for å forlange at alle steder der du må opp en trapp for å komme inn skal ruinere seg selv økonomisk, har forskere ved Chiba Institute of Technology lagd en rullestol-robot som kan gå ved behov.

Den kombinerte roboten og elektriske rullestolen kan med andre ord trille som normalt på gateplan, før den eventuelt bestiger trappetrinnene opp til en butikk eller et lokale brukerne skal besøke.

Brukervennlighet i høysete

Robot-rullestolen består av fire hjul og kan bevege seg via fem akser. Normalt vil den bare trille av gårde som vanlig, men hvis den møter på en hindring, som en trapp eller en grøft, vil den bruke hjulene som ben.

Brukervennlighet står i høysetet med denne rullestolen, og alt brukeren behøver å gjøre er å bruke spaken for å styre hvor rullestolen skal bevege seg. Alt det andre tar robot-rullestolen seg av, deriblant å vurdere hindringer og avstander i omgivelsene, og holde setet i samme posisjon uavhengig av bevegelser og terreng.

Som om ikke dette var nok, så har rullestol-roboten enda et triks i sitt mekaniske erme: Den klarer nemlig å snu 180 grader stillestående, slik at brukeren kan reversere eller snu selv på trange steder.

Pasienttester neste

Den banebrytende rullestolen er fremdeles på konseptstadiet, men bevegelser og funksjonalitet har for det meste blitt ferdigstilt. Etter å ha først kunngjort oppfinnelsen til verden, skal de japanske forskerne nå gå over til å teste rullestolen med pasienter, slik at brukeropplevelsen kan finjusteres ytterligere.

Se den utrolige rullestolen i aksjon på YouTube:


(Kilde: DigInfo TV)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen