Rull sammen skjermen

Utviklingen på mobilfronten har eksplodert de siste årene. Tidligere var telefonene digre, sorte klumper som man kun brukte til å ringe med, og hvis det i det hele tatt fantes en skjerm var denne på maksimum to linjer. Skjermenes fargedybde var på nivå med en 16-kroners kalkulator.

I dag skal mobiltelefonene nærmest stå til antrekket, og leveres i mindre størrelser enn noensinne. Skjermene har blitt høyoppløselige og kan vise like mange farger som en dugelig PC-monitor. I tillegg har omtrent samtlige modeller muligheter for å gå på internett, ta bilder og spille av musikk.

Ikke alt går like fort
Det er imidlertid et par ting som setter begrensninger. Batteriet er riktignok den største, ettersom dagens batterier faktisk varer mindre enn for et par år siden. Dette skyldes at den øvrige maskinvaren har blitt langt mer avansert, mens batteriteknologien har utviklet seg tregere.

Den andre faktoren som setter klare begrensninger på hva man kan bruke en mobiltelefon til, er størrelsen på skjermen. Til tross for at skjermene er blant de delene på en mobiltelefon som har hatt raskest utvikling, finnes det ingen skjermer som faktisk kan sammenlignes med de du finner på en datamaskin. Dette skyldes selvsagt at en skjerm må passe inn i telefonen.

Det har ikke vært mangel på kreativitet for å gjøre skjermbildet større. Upstream har for eksempel vist frem en prototype av en miniprojektor , mens kunstnergruppen Troika skapte blest med sin SMS-kanon. En av de mest interessante løsningene er imidlertid elektronisk papir. Elektronisk papir har nesten den samme fleksibiliteten som vanlig papir, og kan bøyes frem og tilbake og krølles sammen. Forskjellen er at det kan skifte farger, og dermed også fungere som en skjerm.

Skjermer med dorull-design
Polymer Vision er sannsynligvis et navn vi vil høre oftere i fremtiden. Dette er et selskap som har spesialisert seg på å lage sammenrullbare skjermer, og har inngått samarbeid med store produsenter som Philips.

Polymer har allerede laget konseptmodeller som bruker sammenrullbar skjerm. Når den er sammenrullet har den en diameter på knappe 7,5 mm, og vil dermed ta minimalt med plass inne i en telefon. Når du ruller ut skjermen får den en størrelse på hele 4,8 tommer, noe som gir en mye bedre oversikt når du surfer på nett og lignende. Oppløsningen er på 240 x 320 punkter, noe som ville gitt et veldig skarpt bilde på en vanlig mobilskjerm. Når størrelsen kommer opp i nesten 5 tommer vil imidlertid bildet bli noe uskarpt og kornete, så film og bilder vil nok ikke ta seg særlig bra ut.

Polymer Vision jobber med å videreutvikle teknologien, så oppløsningen vil nok bli høyere når teknologien er klar for det kommersielle markedet. Noe som sannsynligvis tar noen år.

(Kilder: Polymer Vision, MobileMag, Press Gazette, Gizmodo)

 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen