Rudolf får mobiltelefon

Villreinen på Hardangervidda lever stort sett et liv i fred og fordragelighet, der de går fritt rundt på fjellet. Villreinforsker Olav Strand kunne imidlertid tenke seg å få en oversikt over hvor store arealer villreinen faktisk bruker. Derfor ønsker han å utstyre 15 villrein med hver sin mobilenhet og GPS til neste år.

I følge NRK skal mobilenhetene sende SMS med korrdinater til Direktoratet for Naturforvaltning i Trondheim. Mobilenheten skal festes til en klave rundt halsen på dyrene. I tillegg til å kartlegge hvor reinen befinner seg, skal direktoratet kunne få informasjon om temperaturen der dyrene er.

- Dette forteller jo veldig mye om hvor reinen forflytter seg i landskapet. I tillegg er det svært interessant informasjon for å forstå reinen, men også for å forstå hvorsdan vi mennesker påvirker reinen, sier Strand til NRK.

Olav Strand forteller at to villrein allerede har fått hver sin mobilenhet og GPS-enhet rundt halsen, og at forsøkene er vellykkede. Disse to dyrene befinner seg imidlertid i Setesdalsheiene.

- Det fungerer faktisk
- Så langt er de faktisk overraskende gode. Vi hadde kanskje trodd at vi skulle få litt mer teknisk trøbbel. Dessuten var vi spent på dekningsgraden til SMS-nettverket. Men det fungerer faktisk. Reinen kommer til å lage et fantastisk dekningskart over Hardangervidda, forteller Strand.

I tillegg til å få SMS fra villreinen, har forskerne også mulighet til å sende SMS tilbake til dyrene. Kommunikasjonsmulighetene er imidlertid noe begrenset. Å sende reinen en hilsen er nok ikke mulig. Forskerne kan imidlertid sende en beskjed til halsbåndet reinen har på deg, slik at dette låses opp og faller av.

(Kilde: NRK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen