Rudebox

Robbie Williams er Europas største, mannlige popstjerne. Han har tjent drøssevis med penger, blitt superkjendis og nedlagt utallige jenter på bakgrunn av 7 plater med en god miks av britisk pop og personlig sjarm. Det siste året har det riktignok vært noe i gjære. Musikkbladene har skrevet om ”den nye Robbie”, om en stjerne som er lei av den vanlige popleksa og sanger om hjerte og smerte. ”Den nye Robbie” har sin premiere med ”Rudebox”, men hva er det egentlig som er nytt?

Alternativ tekst mangler
"Rudebox" er ikke direkte vellykket, men heller ikke mislykket.

Lite ghetto

Til dere som hadde håpet på et friskt og dirty r&b/hip-hop-album á la Justin Timberlakes ”FutureSex/LoveSounds”: Robbie lefler ikke nevneverdig med hip-hop på ”Rudebox”, på tross av et nytt og mer ”streetwise” image. For de osm hadde håpet på et friskt pust med catchy tekno á la Madonnas ”Confessions on a Dance Floor”: Robbie kan se langt etter Ibiza-feelingen, selv om han har leid inn flere elektro- og tekno-produsenter. Ja, hva er så ”Rudebox”?

Rudebox er verken fisk eller fugl. Førstesingelen ”Rudebox” viser en dirty og urban side av Robbie Williams, som ikke dukker opp igjen på de 16 andre sporene på plata, selv om han rapper litt her og der. Alt i alt har plata et veldig sprikende uttrykk, fordelt mellom noen poplåter over typisk Robbie-lest, og noen ekstremt pregløse og kalde 80-talls elektronika-spor. Williams har selv sagt at han har vært veldig spent på samarbeidet med Pet Shop Boys, som har produsert flere sanger på plata. Nå viser det seg at det var lite å glede segtil, alle sangene med den britiske duoen høres ut som uinspirerte Pet Shop Boys-covere (i tillegg til de fire andre covelåtene på plata. Aner vi en liten skrivesperre?).

Skiller seg ut

Enkelte sanger skiller seg dog ut, både positivt og negativt. Coveren av Manu Chaos ”Bongo Bong” er en utrolig slitsom og tacky elektronisk versjon av franskmannens hitsingel, bare med mer likegyldig vokal og et mye mer masete komp.

På den positive siden har vi ”Keep on”, som er et av Robbies mange forsøk på å rappe på denne plata. ”Keep on” er et av de mer vellykkede forsøkene på dette, og sangen slår hardt i mellomgulvet og flyter avgårde i en dynamisk og variert låtstruktur. Lydbildet blir krydret av mange old-skool-synther, og det er noe litt Timberlandsk over hele produksjonen Sangen er riktignok hakket mer spiselig for husmødre enn Justin Timberlakes dampende sexy antastelser på ”FutureSex/LoveSounds”.

Robbie kunne godt ha spedt på med hovedingrediensen i det som har vist seg å være hans suksessoppskrift: sjarm.

En annen ærlig og litt spennende låt er den åpenhjertige ”Good Doctor”. Her harselerer og blottstiller Robbie seg og sine narkovaner for hele verden, og det hele med et annerledes, ”cowboy saloon”-aktig komp. Veldig ”tounge-in-cheek”.

Til sist må også ”The Actor” nevnes. Sangen er tydelig inspirert av Robbies tid i Los Angeles, og er et velprodusert, mørkt og dypt elektronika-spor. Lydbildet er tydelig inspirert av Kraftwerk, og produksjonen er ekstremt kald. Heldigvis trer Williams’ stemme fram som en varm kontrast til den kjølige produksjonen, og det virker som om godeste Robbie faktisk vil noe med denne sangen. Det er dessverre en altfor sjelden følelse på ”Rudebox”. Det virker som den britiske superstjernen har vært veldig opptatt av å være hip, og litt for lite interessert i å kommunisere noe med musikken på dette albumet.

Konklusjon

Alt i alt blir ”Rudebox” veldig sprikende, og selv om det er en del spennende låter her, blir det litt for lite følelser og inspirasjon til å holde i 17 spor. ”Rudebox” hadde hatt godt av en strømlinjeforming og redigering, slik at lengden ble kuttet ned. Samtidig kunne godt Robbie spedt på med hovedingrediensen i det som har vist seg å være hans suksessoppskrift: sjarm.

Robbie Williams Rudebox

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen