Test

Roskilde, dag I - Den nye souldronningen og britiske legender

Hver dag gir Kulturo.no deg den feteste festivalrapporten, og det med et kompaktkamera! I stedet for å si at bilder teller mer enn tusen ord, snur vi på flisa, og sier at nettopp ord sier mer enn et hvilket som helst bilde. Stay tuned for rapporter fra Roskilde hver festivaldag, folkens!

Med omtrent 65.000 solgte billetter og over 110.000 mennesker innenfor portene åpnet årets Roskilde-festival i går, den 28 i rekken. Allerede forrige søndag sto folk i kø for å komme inn på festivalcampingen. Den tradisjonelle warm-upen tok til denne dagen, og varte helt til onsdag. Festivaldeltakerne kunne da kose seg med relativt ukjente og fremad-stormende band, blant andre norske Rumble in Rhodos og Casiokids.

Det finnes definitivt morsommere ting å ta seg til enn å vandre rundt på det gedigne campingområdet med full oppakning på jakt etter teltplass.

Kulturos utsendte ankom Roskilde onsdag kveld. Selv om området da så til grader var preget av festglade mennesker, var det allikevel en viss ”stille før stormen”-stemning å spore. Siste finpuss på de utallige matbodene og festivalens sju scener pågikk på festivalområdet dagen før det hele braket løs. Flere av de sist ankomne festivaldeltagerne måtte slite for å finne seg en plass på campen, og frustrasjonen nærmest lyste ut av øynene på dem. Det finnes definitivt morsommere ting å ta seg til enn å vandre rundt på det gedigne campingområdet med full oppakning på jakt etter teltplass. Vi traff en gjeng fra Bergen som av mangel på bedre alternativer jevnet ut en flere meter høy jordvoll for å få plass til teltet sitt.

Clutch åpnet ballet

Bandet som er kjent for å ha en meget dedikert fanskare, og ikke minst for å være bedre live enn på plate, hardrockerne i amerikanske Clutch, fikk æren av å åpne årets festival da de entret scenen på Roskilde Odeon kl. 17.30 i går ettermiddag. Da hadde de mest hengivne tilhengerne ropt og klappet på bandet i en halvtimes tid. Clutch satte umiddelbart i gang sitt rockemaskineri og teltet ble fort fylt opp av folk som tydeligvis likte det de hørte. Kulturo fikk bare med seg konsertens to første låter før vi måtte haste videre til Duffys konsert på Roskilde Arena.

Duffy oser så mye sjarm at det er intet annet å gjøre enn å falle pladask.
Duffy oser så mye sjarm at det er intet annet å gjøre enn å falle pladask.


Soulpop fra Wales

Den walisiske blondinen Duffy har blitt den nye soulpopdronningen og det var mange som hadde møtt opp for å overvære hennes første opptreden på Roskilde. Hun åpnet forsiktig med en rolig neddempet låt, der bare en gitar fikk plass i tillegg til hennes vakre og fløyelsmyke stemme. Hvilken eleganse, sjarm og stil denne dama leverer; en ekte diva var hun der hun danset rundt med små forsiktige steg på stiletthæler. Duffy klarte derimot ikke å få publikum helt med på notene før hennes nyeste hit, Warwick Avenue, kom 20 minutter ut i settet. Låtene hennes blir litt for like; ja rett og slett vanskelig å skille fra hverandre. Hun er best når hun lar de mest soul-inspirerte låtene ligge og heller lar den gode popmelodien komme fram. Som for eksempel da hun satte i gang med kjempehiten Mercy, som nest siste låt ut. Stemninga steg da til helt opp til telttaket. At det var mange som kun var kommet for å høre denne låta var tydelig, ettersom flere fant det for godt å forlate frøken Duffy da Mercy tonet ut. Dette er kanskje litt symptomatisk for Duffy; hun er god på sitt beste, men låtmaterialet hennes blir fort for kjedelig til å holde på alle andre enn blodfans.

De kom, de så, de vant….

Forventningene var enorme til Radioheads andre opptreden på Roskilde siden gjennombruddsåret 1997. Lite turnering de siste årene har gjort mange fans av bandet sulteforet. På Roskildes første dag ble det endelig en slutt på den tvangspålagte dietten. For de britiske legendene leverte fra første stund. Konserten var som et perfekt opplagt løp; det begynte sterkt og ble bare sterkere og sterkere. Åpningslåten 15 Step satt som et skudd, før de fulgte opp med låter fra alle deres seks foregående album.

Om det er mulig å trekke ut et høydepunkt, må det bli Exit Music (For a Film), som var så vakkert og nydelig at ord blir små.

Thom Yorke sang så bra som han alltid gjør, Johnny Greenwood fikk allverdens rare lyder ut av diverse tekniske duppedingser, mens de tre resterende medlemmene stort sett holdt seg i ro. Yorke danset rundt tilsynelatende uten mål og mening, spesielt på den eksperimentelle The Gloaming var han i sitt ess; armer og bein gikk i alle retninger, dog med en viss rytme. Deretter kom godlåtene som perler på ei snor, pianoballaden Pyramid Song, Nude fra "In Rainbows” fikk et allerede begeistret publikum til å bli enda mer begeistret. Om det er mulig å trekke ut et høydepunkt, må det bli Exit Music (For a Film), som var så vakkert og nydelig at ord blir små.

Yorke & Co kommuniserte lite med publikum underveis, men lot heller musikken tale for seg. Og publikum var med fra første stund, mange sang med fra begynnelse til siste tone, og jubelen var øredøvende da bandet entret scenen igjen før deres ekstranumre. «If you have done bad drugs, this one is for you», sa Yorke før bandet gjorde Paranoid Android som første ekstranummer. Der var egentlig kvelden fullendt, men Radiohead stoppet ikke der. Gutta gjorde nemlig fire låter til før de igjen forlot scenen. Og da de kom tilbake en siste gang ble vi servert You And Whose Army, 2+2=5 og Karma Police. Sistnevnte låt ble til en gedigen allsang mot slutten. Det ble en verdig slutt på en stor konsertopplevelse. Dette ble intet annet en maktdemonstrasjon av et av tidenes beste og mest innflytelsesrike band. Radiohead kom, så, og vant….

Dagens program inneholder noe for enhver smak. Kulturo.no skildrer i morgen hvordan rapduoen Gnarls Barkley, 70-tallsrockerne Kings Of Leon, Grinderman med Nick Cave i spissen, Yeasayer og norske Motorpsycho gjorde det i på scenen.

Husk å få med deg vårt bildegalleri fra Roskilde.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen