Rosingprisen 2006

Konferansier for utdelingen var Anne Grosvold, kjent fra fjernsynet.

Rosingforedraget

Til å holde foredraget var investor Morten Lund invitert, og temaet var "The Next Big Thing". Selv om han nok er mest kjent blant de fleste som investoren bak Skype, har han en lang og bred erfaring. I løpet av sine 33 leveår har han rukket 44 oppstarter, og gjennomgangsmelodien var at han tok sjangser og kastet seg ut i det hele, med tildels variable resultater. Noe av det første han begynte med var salg av caps, og bedriften gikk stykende til han oppdaget at det var noe som het moms, og da gikk det brått ikke så godt lengre.

Han filosoferte over en mengde forskjellige ting, blandt annet at hans blogg har flere lesere enn lokalavisen hans. Internett mente han derfor hadde store potensialer som fortsatt ligger uutnyttet. Riktignok er Google enorm og dominerende, men han advarte mot å tenke at ting er statiske. Tvert imot så han på Google i 2006 som Altavista var i 1998, med andre ord modent for å møte brå og uventet konkurranse fra noen som er bedre.

Til tross for at han er arbeider enormt med nettverking, var han som han selv sa litt sky til å begynne med, men tødde raskt opp, og viste tildels dristige reklameklipp fra et av hans første selskap, Bullguard. Han benyttet seg også av sitt privilegium som original millionær til å demonstrere nettverking ved bruk av utdelte blokkfløyter sammen med et originalt hjemmekurs i bruk av blokkfløyter, og det er neppe tvil om alle tilstede vil tenke på Morten Lund neste gang noen fra dette møtet ser en blokkfløyte.

Sine danske røtter til tross kunne han ikke forstå at ikke flere i Norge hoppet ut i det og tok sjangser når det er så store sikkerhetsnett i det norske samfunnet og at han hadde kommet seg på bena etter alle uhellene han hadde opplevd.

For tiden er han partner i investorselskapet LundKenner.

Rosingprisene


Det var 9 priser, med 3 - 4 kandidater til hver pris. Listen er som følger, med vinnere i fet skrift:

Brukervennlighetsprisen

IT-sikkerhetsprisen

Kompetanseprisen

Kreativitetsprisen

Beste nettjeneste

Språkprisen

Studentprisen

Årets IT-leder

Hedersprisen gikk til Jon Bing. For tiden er han som dr. juris og professor i rettsinformatikk mest kjent som jurist, men han har også en anseelig mengde skjønnlitteratur kan seg fra 70-tallet og fremover, blant annet science fiction. Helt nylig var han i nyhetene som nytt medlem i ICANN.

Samtidig kunne Fornyingsminister Heidi Grande Røys fortelle at selv om det var sent i budsjettåret hadde de innerst i en skuff funnet en million de ville overrekke Seniornett.

Deloitte Technology Fast 50

I 2005 ble listen over de 50 raskest voksende norske bedriftene innen telekom, media, teknologi og bioteknologi, presentert på novembermøtet i First Tuesday, men i år var det lagt inn i Rosing-programmet. Også i år ble listen publisert med tilhørende stor stil, og følgende 3 selskaper kom øverst på listen:

  1. Scandpower Petroleum Technology AS (vokste med 1104% fra 2004 til 2005 i omsetning)
  2. Mercell AS (formidling av anbud, vokste med 1012% fra 2001 og frem til 2005)
  3. Complan Network AS (lager bl.a. prosjektstyringsverktøy for oljeindustrien)

Som seg hør og bør for at selskap som Deloitte, presenteres det også omfattende analyse. Det kan være verdt å nevne:

  • Listens vinner er Scandpower Petroleum Technology AS med 1104% fra 2004 til 2005 i omsetning. Dette er en ”lav” vekst i forhold til tidligere år. I 2005 og 2004 ville denne veksten ha ført til henholdsvis 14. og 13. plass. Tidligere vinnere har hatt følgene vekst i omsetningen, 2002: 44.108%, 2003: 6.307% og 2004: 80.182%
  • 8 av selskapene på årets topp 10 listen gikk med overskudd. Av selskapene på topp 10 listen i 2005 og 2004 så gikk henholdsvis 4 og 6 med overskudd i år. Det kommer altså tydelig frem at kraftig vekst i omsetning ikke nødvendigvis fører til lønnsom drift i de påfølgende årene.
  • Når vi ser på bransjeinndelingen, så er 9 av selskapene på topp 10 listen innenfor software. Dette er en sterk økning fra foregående år, da både telecom og internett hadde en sterkere posisjon enn nå.

Underholdning

Underholdning hører med, og musikken stod Øyvind "Elg" Elgenes m/band for, og som for anledningen kalte seg "The Moose Brothers Band". Bilder og et YouTube-opptak er tilgjengelig på bloggen til Renny Bakke Amundsen.

Oppsummering

Enda et år går mot slutten, men det ble klart at det er fortsatt stor aktivitet og kreativitet i teknologibransjene i sin alminnelighet og IT-bransjen i særdeleshet. Selv om optimismen er stor, kan en sette et spørsmålstegn ved reduksjonen i veksten hos de raskest voksende selskapene.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen