Test

Rose Bliss KVM-svitsj


Klikk for større bilde

Innledning
Rose Electronics er vel ikke blant de kjente hardware-produsentene her i Norge. Sannheten er dog at Rose Electronics er en av verdens ledende produsenter av høyteknologiske KVM-svitsjer for fjerndrifting av datamaskiner og servere. Fokus er lagt på billedkvalitet og brukervennlighet.

Modellen vi har hatt til test er utstyrt med PS/2-tilkoblinger for den ene maskinen og USB-tilkobling for den andre. Til billeddelen er svitsjen utstyrt med VGA-tilkoblinger.Klikk for større bilde


Montering
Det å montere Rose Bliss er ingen vanskelig sak. Kablene fra svitsjen trekkes til de to datamaskinene som skal brukes. Der kobler man til VGA-kontakten og henholdsvis PS/2- og USB-tilkoblingene. Bliss kommer også i en variant med bare PS/2-tilkoblinger.

Når man har koblet til de to datamaskinene som skal benyttes kan man koble til tastaturet, musen og skjermen. Til selve svitsjen må man benytte PS/2-enheter.

Kabelen som går til USB-tilkoblingen er på 180 cm, mens PS/2-kabelen er på 60 cm. Ellers følger det med en lettfattelig manual og et klistremerke med oversikt over hurtigkommandoene.Klikk for større bilde


I bruk

Konseptet med en KVM-svitsj er å kunne styre flere maskiner ved hjelp av en skjerm, og tilhørende mus/tastatur-sett. KVM-svitsjer finnes i en rekke forskjellige typer, alt fra fjernstyrte enheter for bruk sammen med serverparker, til styring av to datamaskiner i hjemmenettverket. Det er en KVM-svitsj av den sistnevnte typen vi har sett på.

For å bytte mellom de ulike maskinene kan man bruke noen hurtigkommandoer som er programmert inn i selve svitsjen. Dette er en løsning vi liker mye bedre enn der man må trykke på en knapp på svitsjen. På den måten kan man gjemme unna svitsjen og de tilhørende kablene slik de ikke blir liggende på skrivebordet. For å holde orden på de ulike kommandoene følger det med et lite klistremerke som man kan feste der det måtte passe.

Først benyttet vi en Logitech MX510 med en PS/2-overgang. Det var ingen stor suksess. Musemarkøren oppførte seg svært underlig. Bevegelsene var preget av hakking og andre unøyaktigheter. I det hele tatt var det såpass frustrerende at det ikke fremstod som en aktuell løsning.

Etter kontakt med den norske leverandøren av Rose Bliss fikk vi høre at enheten kunne ha noen problemer dersom man brukte overganger fra PS/2-kablene til USB, altså på den siden som skal kobles til en datamaskin. Vi benyttet en overgang direkte på musen, der hvor denne skulle kobles i svitsjen Kunne dette ha noen betydning?Logitech MX510 - Problembarn?

Vi testet deretter svitsjen på en annen maskin. Både med PS/2-mus og en MX510-mus med overgang fra USB-pluggen til PS/2-plugg. Denne gangen fungerte alt helt smertefritt. Nå var det ingen problemer i verken ren Windows-bruk eller ved spilling. Den første maskinen var en bærbar Dell. I andre omgang testet vi med vi to vanlige stasjonære maskiner.

Billedkvalitet er et sentralt punkt for mange. En KVM-svitsj utgjør et ekstra element mellom skjerm og skjermkort. I tillegg blir det et ekstra kabelstrekk med tilhørende kontakter. Erfaringsmessig kan det derfor bli en degradering av bildet ved bruk av en slik svitsj, spesielt i høye oppløsninger. Rose Bliss er oppgitt å støtte opp til 1920 x 1440 @ 65 Hz. Ved øyemåling på en Eizo L885 LCD-skjerm var vi ikke i stand til å oppdage noen degradering av bildet. Oppløsningen var satt til 1600 x 1200.Eizo L885

Vi testet vi også løsningen på en Mac G5. Tilkoblingen til Mac-en er mulig ved å bruke USB-kabelen. Kabelen med PS/2-kontakter vil ikke passe. Av en eller annen grunn var dette en ikke spesielt god løsning. Markøren flyttet seg svært ujevnt, og var faktisk enda værre enn på den bærbare datamaskinen. Det hakker ikke så mye, men nok til å drive en stakkar til vanvidd. Her hjalp det ikke å bruke en PS/2-mus heller.

Helt på tampen kan det jo også nevnes at det blir litt ekstra kabler ved bruk av en slik løsning. Da bør man også ta i betrakning at man sparer plass til en ekstra skjerm og tilhørende tastatur og mus.


Klikk for større bilde

Bruksområder
Bruksområdene for en KVM-svitsj er i utgangspunktet svært begrensede. Det er liksom bare én ting de duger til. Likevel er det vel ikke til å komme utenom at det er mange grunner til å ville styre flere datamaskiner fra én plass. Dette kan for eksempel være sparing av plass. Man slipper unna med én enkelt skjerm, ett enkelt tastatur og en mus. Akkurat hva slags maskiner man vil styre er det nesten bare fantasien som setter grenser for. Kanskje man har en arbeidsstasjon med Linux og en spillmaskin med Windows?

KVM versus VNC
Hvis man vil styre flere datamaskiner uten å ha komplette oppsett med skjermer etc finnes det flere mulige løsninger. Den ene varianten er altså å benytte en KVM-svitsj, men man kan også bruke ulike typer av programmer. Begge løsningene har sine fordeler og ulemper.

KVM-svitsjer av den typen vi har testet har sine begrensninger når det kommer til avstanden mellom maskinene som skal styres. Dette er ikke nødvendigvis bare negativt. For eksempel kan man ha en stillegående arbeidsmaskin og en noe mer støyende spillmaskin som man kobler sammen. Ved spilling er det ofte ikke så farlig om maskinen støyer som når man sitter og jobber. Ulempen er selvfølgelig om man skal styre en bråkete filserver som står sammen med arbeidsmaskinen. En fordel med KVM-svitsjer er at man er koblet relativt direkte til de forskjellige maskinene, slik at det føles som om man er koblet direkte til den aktuelle maskinen på vanlig måte.Klikk for større bilde - Bilde hentet fra RealVNC

Når det gjelder ulike programmer som kan brukes finnes det en rekke alternativer. Blant annet har Windows innebygget en funksjon kalt "remote desktop". Ellers kan man se seg rundt etter såkalte VNC-programmer (VNC = Virtual Network Computing).

Undertegnede bruker for eksempel programmet TightVNC på hjemmekontoret med stor suksess. Fordelen med VNC er for det første prisen. VNC-programmer er stort sett freeware. Videre har VNC den fordelen at maskinene kan stå så langt fra hverandre som man bare gidder dersom man har en nettverksforbindelse mellom maskinene. Dermed er det fullt mulig å styre en maskin som står i Australia dersom begge maskinene er koblet til Internett.

Problemet med VNC er nettopp det at både skjermsignaler og kontrollsignaler skal gå gjennom nettverket. Dermed er det ikke til å unngå at det hakker/lagger ganske bra til tider.

Konklusjon
Rose Bliss er et spennende men likefullt et enkelt produkt. Tilkoblingen av enheten er enkel og grei. Vi hadde vel like gjerne foretrukket USB for tilkobling av tastatur og mus som PS/2, og DVI fremfor VGA. Men det er jo ikke alltid man kan få det man ønsker. Med faste kabler mister man litt fleksibilitet når det gjelder konfigurasjonen, og det er heller ikke enkelt å bytte en defekt kabel.

Når det gjelder ytelse synes vi KVM-svitsjen fra Rose klarer seg bra. Det var ingen indikasjoner på at man hadde fått på et ekstra ledd mellom skjerm og skjermkort. Det samme gjaldt for musen og tastaturet. Man hadde absolutt følelsen av at man satt direkte på maskinen.

Det er litt rart at svitsjen ikke fungerte så bra sammen med den bærbare datamaskinen. Man kan si det samme når det gjelder Mac-en. Trolig kan vi skylde på dårlig kompatibilitet mellom USB-kontrollerne og KVM-svitsjen.

Veiledende pris på Bliss med PS/2 og USB er kr. 790,- fra forhandler. Det finnes både dyrere og billigere løsninger. Likevel synes vi Bliss fremstår som et bra kjøp.+ Enkelt oppsett
+ Ingen synbar degradering av bilde
+
Fin flyt på musen
+ Hurtigkommandoer


- Ikke løse kabler
- Problemer med bærbar testmaskin og Mac G5

Rose Electronics Bliss 2port   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen