Rootkits angriper Windows XP SP2

Ifølge Micrsoft har angrep mot PCer med Windows XP økt kraftig i det siste - dette gjelder også Windows XP med Service Pack 2 installert. Mer enn 20% av all malware som er blitt fjernet fra Windows XP med SP2 skal være rootkits. Dette melder sikkerhetsansvarlige i Microsoft.

Rootkit er et fellesuttrykk for verktøy som brukes til å skjule spor, slik at ikke administrator oppdager et eventuelt forsøk på innbrudd. Rootkit brukes gjerne i kombinasjon med bakdører som brukes til å ta kontroll over PCer. De kan skjule andre ondsinnede programmer (malware) på ulike måter, for eksempel ved å foreta endringer i filer, ved å endre Windows registernøkler eller ved å endre aktive prosesser.

Rootkits som er hyppigst oppdaget i Windows XP er "FU rootkit" og "WinNT/Ispro". "Hack Defender" er det tredje eksemplet på et rootkit som brukes av hackere, og som kan brukes til å lage, endre, og skjule ressurser i Windows.

Ispro og FU rootkit er begge funnet i 50% av alle Windows XP PCer uten Service Pack, mens tallene for Win32/HackDef er noe lavere.

Microsoft har laget verktøyet "Malicious Software Removal Tool" som skal kunne finne og fjerne en del rootkits. Les også vår guide om manuell fjerning av malware.

Kilde: eweek.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen