– Romvesener vil se omtrent ut som oss
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

– Romvesener vil se omtrent ut som oss

Det er ingen tentakkelmonstre der ute, hevder en britisk professor.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvis det finnes intelligent liv på andre planeter, hvordan vil det se ut? Personlig tror jeg de vil være grønne og purpurfargede tentakler, men den britiske professoren Simon Conway Morris har en litt kjedeligere teori.

Vil fungere som på jorden

Han tror nemlig at avansert, utenomjordisk liv i stor grad vil se ut og fungere som livet her på jorden. Han forklarer det slik for nettstedet The Independent:

Det er visst ikke så sannsynlig at romvesener ser ut som dette.
Det er visst ikke så sannsynlig at romvesener ser ut som dette. Foto: Avon

– Hvis du vil ha en sofistikert plante, kommer den til å se veldig ut som en blomst. Hvis du vil fly, er det veldig få måter å gjøre det på. Hvis du vil svømme, som en hai, er det bare noen få måter å få det til på. Hvis du vil oppfinne varmblodighet, som hos fugler og pattedyr, er det bare noen få måter å gjøre det på.

Videre påpeker han at de tingene vi regner som viktig for intelligent liv, slik som store hjerner, muligheten til å lage og bruke verktøy, og så videre, også vil være viktige på andre kloder. Derfor tror han utviklingen vil finne tilsvarende løsninger der, som den har gjort på jorden.

Konvergent evolusjon

Basisen for synet hans finner vi i det som kalles konvergent evolusjon. Det betyr kort sagt at ulike organismer her på Jorden har utviklet de samme egenskapene uavhengig av hverandre.

Menneske og romvesen. Kanskje Star Trek hadde rett.
Menneske og romvesen. Kanskje Star Trek hadde rett? Foto: Paramount

Et vanlig eksempel på dette er muligheten til å fly. Både insekter, fugler og pattedyr (flaggermus) har uavhengig av hverandre utviklet denne egenskapen, og det samme hadde flygeøglene som nå er utryddet.

Et mer konkret eksempel er utviklingen av øyne. Da grenene som ledet til moderne pattedyr og moderne blekkspruter skilte lag i utviklingstreet, var «øynene» bare lyssensitive områder på kroppen.

I begge tilfeller har disse lyssensitive områdene utviklet seg til svært avanserte øyne, helt uavhengig av hverandre. «Ekte» øyne, med netthinner, hornhinner og linser, finnes til og med hos enkelte typer maneter.

– Konvergent evolusjon er allestedsnærværende. Uansett hvor du ser, finner du det, sier Conway Morris.

Men hvor finner vi levende organismer i verdensrommet?
NASA sikter seg inn på Jupiters måne, Europa »

(Kilde: The Independent)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen