Kunstnerisk representasjon av Kepler-teleskopet.
Kunstnerisk representasjon av Kepler-teleskopet. (Bilde: NASA)

Romteleskopet Kepler har oppdaget ny planet

NASA med nye fremskritt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det skjer mye på romfartsfronten for tiden. Nylig har vi blant annet rapportert om byggingen av verdens største optiske teleskop som skal lete etter liv i universet, den historiske landingen på en komet, Japans planer om å sprenge hull i en asteroide og Curiositys oppdagelse av organiske stoffer på Mars som kan være spor etter liv.

Nå melder det amerikanske romfartbyrået NASA om et nytt, viktig funn. Romteleskopet Kepler har nemlig oppdaget en ny planet, og det mot alle odds.

Planeten har fått det litt kryptiske navnet HIP 116454b og skal være cirka 2,5 ganger større enn Jorden i diameter. Planeten roterer rundt en stjerne som er mindre og kjøligere enn vår egen stjerne med en omløpstid på ni dager. Den befinner seg relativt nærme stjernen, noe som visstnok gjør den for varm for liv slik vi kjenner det.

Hadde defekt

Planeten og stjernen befinner seg ellers 180 lysår fra Jorden i nærheten av stjernebildet Fiskene på den nordlige himmelhalvkulen. Kepler observerer planeter ved å rette kameraet sitt mot stjerner og deretter måle reduksjonen i lyset fra stjernen når eventuelle planeter passerer foran. Disse lysvariasjonene kan være ekstremt små, avhengig av planetens størrelse, og derfor kreves det svært nøyaktig og stabil posisjonering av teleskopet.

Det som i utgangspunktet gjorde observasjonen av den nye planeten usannsynlig, er at det såkalte svinghjulet på Kepler-teleskopet ble skadet og ikke fungerte skikkelig. Svinghjulet er en innretning som ved hjelp av en elektrisk motor justerer rotasjonen til teleskopet, noe som er nødvendig for å fininnstille kameraet.

Forskere og astronomer klarte imidlertid å omgå problemet ved å utnytte sollyset til å lage et «virtuelt» svinghjul, uten at det er helt klart hva dette innebærer. Dermed kunne Kepler, som ble skutt ut i 2009 i den hensikt å nettopp lete etter planeter, fortsette oppdraget sitt, noe som altså nå har båret frukter.

Kan føre til nye og spennende observasjoner

Ifølge NASA har observasjonen av den nye planeten bidratt til ny kunnskap om universet, nærmere bestemt at planeter som er større enn Jorden tilsynelatende er vanlige i galaksen, men uvanlige innenfor vårt eget solsystem, hvor Jorden er den største av steinplanetene.

Takket være at forskerne klarte å sette Kepler i stand til å gjenoppta oppdraget sitt, som har fått navnet K2, er det imidlertid godt mulig at teleskopet vil gjøre flere og enda mer interessante funn i nær fremtid.

– K2-oppdraget vil ikke bare innebære at Kepler fortsetter sin planetjakt, men også at teleskopet vil utvide søket til å omfatte nære stjerner med planeter som kan studeres i detalj, slik at vi bedre kan forstå deres komposisjon. K2 vil også by på nye muligheter til å observere stjernehoper, aktive galakser og supernovaer (stjerneeksplosjoner, red.anm.), skriver NASA.

Visste du at julefeiringen kan ses fra rommet? NASA sine satelitter registrerer sterkere belysning i byene i julen »

 (Via CNN)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen