Romstasjon går for Linux
Teknofil
(Bilde: NASA)

Romstasjon går for Linux

Vil ha mer stabilitet – kaster Windows ut i verdensrommet.

Oppe i verdensrommet svever Den internasjonale romstasjonen (ISS) i bane rundt Jorda. Her foretar astronautene forskning på biologi, fysikk, astronomi og annet, og dette krever stabile datasystemer.

Ifølge ExtremeTech har United Space Alliance, som drifter romstasjonen i samarbeid med NASA, nå annonsert at datamaskiner ombord med Windows XP har blitt byttet ut fullstendig med Linux.

«Vi flyttet nøkkelfunksjoner fra Windows til Linux fordi vi hadde behov for et operativsystem som var stabilt og pålitelig», heter det i kunngjøringen.

Holder oversikten

Linux er en familie med operativsystemer som både er frie i bruk og har åpen kildekode. Over et dusin med bærbare PC-er på ISS kjører nå på Debian 6, og slår derfor følge med andre systemer på romstasjonen som blant annet går på RedHat og Scientific Linux.

De oppgraderte laptopene brukes blant annet til å se forsyningsbeholdningen, kontrollere enkelte eksperimenter og finne ut nøyaktig hvor romstasjonen befinner seg.

Tidligere ble disse oppgavene kjørt via Win32-programmer på Windows XP. Nå har programmene blitt skrevet om til å fungere på Linux, men det er ikke klart om det dreier seg om en simpel Wine-porting eller ikke.

Fikk virus

Keith Chuvala fra United Space Alliance forteller til ExtremeTech at det ikke bare er økt stabilitet og pålitelighet som er årsakene til Linux-overgangen.

Linux gir utviklere og forskere full kontroll over produktet. Hvis astronomene trenger å justere litt på operativsystemet, kan de gjøre det på egen hånd uten å måtte vente på en eventuell leverandør.

Sikkerhet er også et viktig tema. I 2008 tok en russisk kosmonaut med seg en bærbar PC med et virus, som deretter infiserte de andre Windows XP-maskinene ombord. Ved å gå over til Linux, håper United Space Alliance og NASA å unngå slike hendelser i framtiden.

Linux kommer i mange former: Biebian er en Linux-distro for Justin Bieber-fans »

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen