Rogue Assassin

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Jack Crawford, spilt av Jason Statham ("Transporter"), er FBI-agent med spesialfelt asiatisk kriminalitet. For ham er både den japanske yakuzaen og det kinesiske motstykket, triaden, like store skurker, skurker han ikke har noen skrupler med å ta rotta på. Sammen med partneren holder han de amerikanske gatene fri for organisert kriminalitet fra Østen. Og det går overraskende godt helt til han og partneren kommer i veien for den beryktede leiemorderen Rogue, spilt av Jet Li ("Romeo Must Die"). Kort tid etterpå ender nemlig partneren med familie opp i likposer, og deretter går det bare en vei for Jack, nedover.

Asiatisk mafia

Leiemorderen Rogue prøver å være mystisk, men får det ikke til for fem flate øre.
Leiemorderen Rogue prøver å være mystisk, men får det ikke til for fem flate øre.

Tre år senere har han fortsatt ikke klart å fakke leiemorderen Rogue. Jack har sverget på å hevne partneren og er så giret på hevn at ekteskapet hans og forholdet til sønnen har gått på båten. Ikke at det ser ut til å plage Stathams mildt sagt enkle karakter nevneverdig. Han er, som kanskje er tragisk nok i seg selv, helt rå til å banke livskiten ut av japanere og kinesere til tross for at gutta fra Asia har et par tusen år forsprang innen kampkunst. Uansett, mens agent Crawford leder en ny FBI-enhet begynner tingene å tilspisse seg mellom yakuzaen og triaden og blodhevn følger blodhevn. Noen setter de gamle mafiagrenene opp mot hverandre, og Crawford har en god formening om hvem det kan være. Slik starter en intens jakt på Rogue, en jakt Crawford er fast bestemt på å fullføre selv om det kan komme til å koste ham livet.

Rogue trives på sin side med ikke å velge noen konkret side. Skyt en yakuza her, spreng en triade der, det er hipp som happ om japaner eller kineser bøter med liv. Rogues blodige entré i San Franciscos underverden starter en blodig kappløp som driver han og Crawford stadig nærmere hverandre. Leiemorderen vår er en stillfaren type, og Jet Li prøver desperat å få ham til å virke like mystisk som Clintern. Forskjellen her er bare at når sistnevnte ikler seg rollen som stille hevner får han det til, det gjør ikke Jet Li for fem flate øre.

Rå muskler, veik hjerne

Jason Statham kan spille voldsglad snut. Men en dyp karakter klarer han ikke å skape.
Jason Statham kan spille voldsglad snut. Men en dyp karakter klarer han ikke å skape.

La oss si det først som sist; actionsekvensene er slett ikke gale. Faktisk er enkelt scener drivende gode, som når Statham skyter istykker et vindu før han hopper gjennom, tar en rulle over en seng og hopper gjennom atter en glassrute. Uheldigvis er regissør Philip G. Atwells film dog så stappet med action at selv gode anløp drukner i en grøt av glass, blod og knust treverk.

Ved første øyekast virker "Rogue Assassin" ikke så gal. To skuespillere fra hver sin leir som begge har vist at de behersker actionfilmer er jo et godt utgangspunkt. Og en skulle tro at kombinasjonen av Stathams «slem purk»-slåssing og Jet Lis kalde og kontrollerte henrettelser ville gi filmen et driv som burde kulminere i et slags kampkunstcresendo. Det kan vi lete lenge etter, og det er vanskelig å helt konkret sette fingeren på hvor tingene skjærer seg for regissør Atwell.

En annen ting vi også kan lete lenge etter er en spennende historie. Fortellingen som ligger til bunn i denne filmen er faktisk ikke så dum. Selv om den mesteparten av tiden er forutsigbar har den en vri på slutten som burde sparke like hardt som Jet Li. Men selv det blir det ikke noen verdens ting av. Hva skjedde? Tror ikke filmfolkene at actionelskere klarer å verdsette eller forstå intrikate vendinger? Om historieformidlingen i "Rogue Assassin" er det i alle fall bare en ting å si; den blir for dum, for platt og alt for enkel.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Jason Statham og Jet Li spiller mot hverandre i noe som hadde potensialet til å bli en fremragende og ikke minst drivende intelligent action. Det potensialet havnet i alle fall aldri i regissørstolen. Flere gode elementer forblir ubrukt i platt fortellerform, og resultatet er fysisk hardtslående, men mentalt evneveik film fra den asiatiske underverdenen, komplett med avvikende amerikanske utskudd.

Rogue Assassin

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen