TEST: Nikon 1 AW 1

Test Nikon 1 AW 1

(Bilde: Stig Øyvann / Akam.no)

Hva gjør kameraet i sølepytten?

Vi ekstremtester vann- og støtsikre Nikon 1 AW1.

Det aller første som slår deg når du skal ta bilder med Nikon1 AW1, er at det ikke finnes noe hjul for å velge program. Du må inn i menysystemet for å få tilgang til programvelgeren, selv for de grunnleggende P-A-S-M-valgene som vi forventer å finne på et kamera som er mer avansert enn de enkleste lommekameraene.

Det er lett å forstå hvorfor Nikon har valgt å fjerne programhjulet, det er nok vanskelig å lage så vanntett som spesifikasjonene til dette kameraet krever. Men det er uansett uvant å ikke ha dette lett tilgjengelig.

Ny hurtigvelger

Nikon1 AW1 hurtigvelgeren i bruk.
Nikon1 AW1-hurtigvelgeren i bruk.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Til gjengjeld har kameraet fått en helt ny hurtigvelger for noen av de viktigste hovedfunksjonene. Ved å trykke inn en egen knapp for hurtigvelgeren, kommer et skjermbilde med funksjonene organisert i en halvsirkel opp. I midten er en pil som ved hjelp av det innebygde akselerometeret alltid peker rett ned, slik at når vi dreier kameraet til høyre eller venstre, kan vi velge mellom funksjonene på halvsirkelen.

Dessverre kan vi ikke selv bestemme hvilke kamerafunksjoner som skal tilbys på hurtigvelgeren. Kameraet tilbyr oss funksjonene Bevegelsesbilde, Beste bilde, Full auto, Kreativ og Video via denne menyvelgeren. P-A-S-M-modusene finnes under Kreativ-menyen, slik at om ett av disse programmene var det som sist ble brukt derfra, vil det dukke opp når du velger Kreativ på hurtigmenyen.

Det er klart at denne måten å tilby funksjonsvalg på er nyttig når kameraet brukes under vann, eller med votter på fjellet. Derfor er det litt synd at vi ikke kan bestemme selv hvilke funksjoner som dukker opp i menyen.

Nikon1 AW1: 15mm, ISO 160, 1/640, f/4.2.
Nikon1 AW1: 15mm, ISO 160, 1/640, f/4.2.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Vi sitter i det store og hele igjen med en følelse av at denne nye betjeningsmåten er noe Nikon kunne gjort mye mer ut av, men dette er jo noe vi kan håpe at Nikon tilbyr mer av i en seinere programvareversjon til kameraet.

GPS, ikke Wi-Fi

Nikon1 AW1 er utstyrt med en GPS/GLONASS-mottaker, slik at det er mulig å få stedsdata lagt inn i bildefilene. I tillegg har kameraet også flere sensorer: akselerometer, elektronisk kompass, samt høyde- og dybdemåler.

Akselerometeret kan bidra med en kunstig horisont i søkerbildet, i tillegg til menyvelgeren vi allerede har nevnt. Den kunstige horisonten gir oss hjelpelinjer, slik at vi kameraet står i vater når bildet tas. Det er mye raskere å benytte denne muligheten, i forhold til å rette opp bildene i programvare etterpå.

Det elektroniske kompasset viser himmelretningen kameraet er orientert i, kanskje ikke den alle viktigste funksjonen, men dette er tilleggsfunksjon til akselerometeret, slik at det ikke er en egen kompass-brikke inni kameraet.

Nikon1 AW1 panoramaprogram, tatt på frihånd. Original størrelse: 9600 x 1536 px.
Nikon1 AW1 panoramaprogram, tatt på frihånd. Original størrelse: 9600 x 1536 px.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Høyde- og dybdemåleren er basert på trykkmåling, så den er ikke like presis som et «skikkelig» instrument, og den trenger også å kalibreres før den brukes, siden trykket akkurat der du er avhenger av været, i tillegg til høyden eller dybden du befinner på.

Nikon1 AW1 har derimot ikke innebygd trådløs kommunikasjon. For å dele bildene trådløst med en mobil eller et nettbrett, må man dermed kjøpe en ekstra adapter. Denne kobles til kameraets USB-port, så kameraet er ikke vanntett når denne muligheten tas i bruk. Det er naturligvis ikke noe tema i forbindelse med dykking og vannaktivitet, men i regnet eller i båten kan dette være en begrensning å være oppmerksom på.

Pass på strømmen!

Det er ikke plass til et veldig stort batteri i kameraet, til det er huset rett og slett for slankt. Batteriet som følger med, er oppgitt å ha en kapasitet på 250 bilder, i henhold til CIPA standard.

Det er ikke all verden, og betyr at det kan være et poeng å skru av så mye som mulig av det som ikke er helt nødvendig for å ta bilder, som for eksempel GPS-en. På den måten holder vi liv i kameraet så lenge som mulig, noe som særlig er et poeng når vi bruker kameraet i minusgrader på fjellet eller i skibakken. Der er det ingen batterier som trives noe særlig, så da må vi hjelpe til for å få så lang batterilevetid som mulig.

Dermed er også et ekstra batteri noe å tenke på, når tiden for å kjøpe tilleggsutstyr til dette kameraet kommer.

Krever stell

Gummipakningen over portene. Denne er viktig å passe på, siden den ikke enkelt lar seg skifte ut.
Gummipakningen over portene. Denne er viktig å passe på, siden den ikke enkelt lar seg skifte ut.Foto: Akam.no

Å holde kameraet vanntett krever litt ekstra omtanke og stell. Alle pakninger må holdes rene og hele for at kameraet skal holde det det lover når det kommer til vanntetthet, så her er det viktig å være litt nøye.

Begge lukene i kameraet, både den som dekker batteri og minnekort, i tillegg til luken som dekker over HDMI- og USB-port, bruker firkantede gummitetninger. De er ikke enkelt utskiftbare som en o-ring, og trenger derfor forsiktig behandling. Det er viktig å gjøre kontroll av disse pakningene til en rutine. Det er også viktig å se til at ingen partikler, rusk eller andre fremmedlegemer legger seg på pakningene når vi har hatt lukene åpne, for da vil ikke kameraet lenger være vanntett.

Objektivkoblingen på huset bruker en stor o-ring som tetning, så den er i det minste mulig å skifte uten verkstedopphold og spesialverktøy. Men den må også ettersees og stelles for at den skal fungere som den skal. O-ringen skal være litt smurt, og det gjør den klebrig, slik at det er veldig viktig å passe på at ikke rusk og partikler setter seg fast i den når man skifter objektiv.

O-ringen som tetter objektivkoblingen. .
O-ringen som tetter objektivkoblingen. .Foto: Akam.no

Nikon1 AW1 kan bruke alle objektivene som hører til denne produktfamilien, men det er viktig å huske på å bruke beskyttelsen til o-ringen når man bruker objektivene som ikke er vannsikret. Glemmer man det, er man nesten garantert at smuss setter seg i o-ringen, og da er ikke kameraet vanntett lenger.

Strever i mørket

Nikon1 AW1 oppleves verken som spesielt rask eller særlig treg når vi starter det opp, her føler vi at det oppfører som et gjennomsnitts kamera. Autofokusen er imidlertid svært rask – i alle fall så lenge kameraet har tilstrekkelig med lys å jobbe med. Da vil kameraet raskt fokusere riktig, slik at vi klarer å fange blinkskuddene i øyeblikket de skjer.

I dårlig lys strever kameraet mer, og det kan finne på å ta seg veldig god tid på å lete etter et punkt å fokusere på. Vi så en fokuseringstid på flere sekunder i lite lys ute, der hjelpelyset for autofokusen ikke rakk fram til motivet i mørket.

Nikon1 AW1 i nattprogram. Bare det er lys nok til å fokusere, klarer kameraet seg bra i lite lys. .
Nikon1 AW1 i nattprogram. Bare det er lys nok til å fokusere, klarer kameraet seg bra i lite lys. Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Mange morsomme funksjoner

I tillegg til standardprogrammene finner vi mange andre opptaksmoduser i dette kameraet. AW1 har fått de samme programmene for bevegelsesbilder og beste bilde som vi har sett før i andre Nikon-kameraer, i tillegg til vanlig full auto – programmet vi vanligvis finner merket med grønt på de fleste kameraer. Under kreativ-menyen finner vi mer:

Nikon1 AW1 i miniatyrmodus. Morsom effekt, men den fungerer kun i liggende orientering.
Nikon1 AW1 i miniatyrmodus. Morsom effekt, men den fungerer kun i liggende orientering.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Her ligger P-A-S-M øverst i listen, deretter kommer flere andre morsomme varianter. Kameraet har fått tre forskjellige spesialprogrammer for bruk under vann, et standardprogram ment for fridykking på grunt vann, ett dykkeprogram som tar hensyn til fargetapet på dypere vann, og et eget nærbildeprogram.

Deretter følger programmer for nattfotografering og portrettfoto i lite lys, et program som håndterer motlys, et panoramaprogram som tilbyr panoramaopptak på frihånd, softfilter, miniatyreffekt og en bildemodus der kun én selvvalgt farge tas med på et ellers sort/hvitt bilde.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen