Rødt lys til 3

Mobiloperatøren 3 kjøpte i i 2003 konsesjon til å bygge 3G-nett i Norge. Nå skriver vi 2005, og byggingen har enda ikke startet.

I går skrev vi at 3 endelig har lettet på sløret og forklart hvorfor byggingen enda ikke er kommet i gang. Det er nemlig utbyggingen av 3G-nettene i Sverige og Danmark som har skylden for forsinkelsene i Norge.

Operatøren har ikke ressurser til å begynne noen bygging i Norge før 3G-nettene i Sverige og Danmark er fullstendige.

3s konsesjon i Sverige krever at operatøren sørger for 3G-dekning både i storbyer og distrikter. 3 så imidlertid en vei utenom 3G-byggingen i distriktene, og sammen med Vodafone søkte de Sveriges Post- og Teletilsyn om å få samarbeide med Nordisk Mobiltelefon.

Samarbeidet skulle innebære at Nordisk Mobiltelefon sørget for 3G i distriktene med sin CDMA-dekning, slik at 3 kunne konsentrere seg om mer tettbebygde strøk.

En slik løsning ville frigjort mange av 3s ressurser, og bidratt til at operatøren raskere kunne tatt fatt på byggingen av 3G-nett i Norge. Haken ved en slik løsning var imidlertid at svensker som ønsket 3s 3G-dekning over hele landet da måtte ha en mobiltelefon som støttet begge nettene.

- Uakseptabelt
Nå har selveste IT-ministeren i Sverige, Ulrica Messing, kastet seg inn i debatten, og mener at det bare finnes ett logisk svar på 3s samarbeidssøknad, nemlig et rungende nei:

- Teknologien har blitt utviklet siden lisensene ble delt ut, men jeg vil ikke akseptere teleselskapenes krav om å få bygge ut et enklere nett på bygdene. Jeg forutsetter at den kommende beslutningen gir samme 3G-standard uansett hvor i landet man bor, sier hun til DI.se.

Det gjenstår enda å se hva slags avgjørelse det svenske Post- og Teletilsynet kommer frem til. Det er imidlertid sannsynlig at de vil følge rådet fra landets IT-minister, og dermed utsette 3s bygging av 3G-nett i Norge ytterligere.

(Kilde: Digi)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen