Rocky Balboa

I likhet med hovedrolleinnehaver, manusforfatter og regissør Sylvester Stallones egen karriere har det gått opp og ned med bokseren Rocky Balboa, fra tittelkarakteren ble født i 1976 med den Oscarvinnende filmen "Rocky", til det ble satt et midlertidig punktum med den strengt sagt begredelige "Rocky V" i 1990.

Se større versjon og flere bilder
Stallone bringer Rocky tilbake til kjente trakter.

Med "Rocky Balboa" vender Stallone tilbake til utgangspunktet, og det som gjorde at den noe enkle bokseren fanget publikums elsk; nemlig ved å sette fokus på hjertet i historien heller enn storslagne boksekamper mot stadig mer fargerike motstandere.

Gammel historie, mer tyngde

Den tidligere tungvektsmesteren i boksing, Rocky Balboa, har for lengst lagt hanskene på hyllen, og driver nå en liten italiensk restaurant i Philadelphia. Kona hans Adrian har gått bort, og sønnen, som føler at det å ha vokst opp i sin fars skygge har skadet karrieren hans, vil ikke å vite av ham.

På et fjernsynsprogram har de ved hjelp av moderne teknologi skapt en simulert boksekamp for å finne ut hvem som hadde vunnet en hypotetisk kamp mellom den nåværende tungvektsmesteren, Mason Dixon, og Rocky dersom han fremdeles hadde vært i sin storhetstid. Da det viser seg at matematikken ville ha det til at Rocky hadde vunnet, øyner Dixons bakmenn en mulighet til å tjene store penger ved å arrangere den største oppvisningskampen av dem alle, siden interessen i det siste har vært heller laber for den ubeseirede mesteren. Først må de bare få en viss tidligere verdensmester ved etternavn Balboa til å stille opp.

Se større versjon og flere bilder
Kronen på verket; en boksekamp som virkelig får deg gira.

Ser du på det rent teknisk sett er det ikke så mye som skiller historien i "Rocky Balboa" fra originalen; også her handler det om en underdog som tildeles sitt livs sjanse, og det er atpåtil den samme underdogen. Heller enn å tale mot filmen bidrar dette til å skape en fin følelse av at sirkelen endelig er sluttet på en verdig måte. Det har lykkes Stallone å gi historien en helt annen mening og tyngde som livnærer seg på temaer som alderdom, tidligere bragder og ikke minst; det å ha noe uoppgjort. Det er også funnet plass til et romantisk subplot i filmen som glir rett inn uten å ta noe vekk ifra Adrians rolle i de foregående filmene.

Klassisk i formen, nesten-klassiker

"Rocky Balboa" er for det meste en veldig klassisk og jordnær film. Det at Stallone er kommet litt opp i årene kunne fort gjort dette til en pinlig affære, men gjør heller at filmen presterer å være smertelig ærlig samtidig som den også får en betydelig økt grad av tyngde, som kommer tydelig frem hver gang Rocky deler av seg med sine livslærdommer. Ofte blir belærende taler av denne typen rett og slett flaue, men i "Rocky Balboa" passer de inn som hånd i hanske på en måte bare noen med Stallones bakgrunn og erfaring kunne gjort det.

Selvsagt er ikke filmen uten sine svakheter; den bruker litt vel lang tid på å bygge seg opp mot klimakset, og har også noen litt vel teite og klisjefylte scener, men likevel føles det hele merkelig på sin plass i "Rocky Balboa". Stallone gjennomfører også skuespillerjobben på en måte som vinner tilbake mye tapt ære.

Se større versjon og flere bilder
De gamle er fortsatt eldst.

Hadde vi ikke alt hatt "Rocky" er det ikke umulig at "Rocky Balboa" kunne blitt en aldri så liten underdog-klassiker i seg selv. I likhet med sin tittelkarakter har Stallone, etter noen heller labre år i sin karriere, tydeligvis fått tilbake sulten og en bitende trang til å bevise at enhver god kriger alltid har en siste god kamp i seg. Gamle storheter skal, som det er bevist så mange ganger før, aldri avskrives; "Det er ikke over før det er over".

Konklusjon

Det er litt vanskelig for en filmanmelder å skulle sette en karakter på en flim som "Rocky Balboa". Den er strengt tatt ikke veldig original, og plottet er rimelig lineært. Likevel klarer den å røre tilskueren på en varm og god måte, noe som forekommer alt for sjeldent i dagens Hollywood. Tar man derfor filmen på sine egne premisser og ser den med hjertet utenpå, oppnår den monumentale høyder, kronet med en boksekamp som får selv de som hater sport til å ville reise seg fra setet og rope frem Rocky.

Filmen lykkes så til de grader med det den prøver på, og blir derfor den verdige avslutningen sagaen om Rocky fortjener. Med en liten gledeståre i øyekroken kan man derfor si at Rocky er tilbake slik vi liker ham, og minner oss samtidig på hvorfor vi begynte å like film i utgangspunktet, til tross for noen skjønnhetsflekker.

Se trailer til filmen her.

Rocky Balboa

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen