Test

Rocky 10 år - Utvalgte serier 1998-2008

I 1998 klemte den pessimistiske hunden Rocky seg ut av Martin Kellermans, vel, om ikke vagina, så i hvert fall ut av hans særdeles tegneføre fingre. Etter mange år som deltidsboms og kvasiredaktør fikk Kellerman ideen som skulle sikre ham rikdom og mulighet til å dokumentere sitt svartsyn i de neste ti åra. En selvbiografisk serie, med seg selv gjengitt som hund, sine venner gjengitt som diverse andre dyr og sin profesjonelle omgangskrets fremstilt som mer eller mindre hjernedøde dyr.

Eminent oversetter

Rocky fyller 10 år. Det er kort sagt helt herlig.
Rocky fyller 10 år. Det er kort sagt helt herlig.

Boken «Rocky 10 år – Utvalgte serier 1998-2008» er kronologisk oppbygget med artikler av diverse samarbeidspartnere mellom hvert år. Den eminente oversetteren Dag F. Gravem (og det er sant Gravem, at det gamle bandet ditt var bedre før du sluttet, som ytret av Martin Bjørnersen i forordet til 02-årgangen) har fått æren av å skrive forordet til 98-årgangen.

Et godt valg – Gravem skal ha mye av æren for å ha gjort denne serien så fordømt vellykket i Norge. At folk i det ganske land, men kanskje særlig i hovedstaden, kan identifisere seg så grundig med en hund bosatt i Stockholm er ingen selvfølge. Fornorskingen av denne serien er rett og slett særdeles vellykket. Gravem skriver mye om oversettelsesprosessen, om hvordan han har lagt opp løypa i årenes løp og om hvordan han ser for seg fortsettelsen. For gamle "Rocky"-fans er det kanskje en del kjent materie, men en slik samling må nødvendigvis bli en symbiose av gammelt og nytt.

På samme måte som med "Pondus – Eliteserien", er det i "Rocky 10 år – Utvalgte serier 1998-2008" kult å se progresjonen Rocky har hatt rent utseendemessig. Når seriene er ordnet kronologisk, slik det er i begge de nevnte bøkene, får man et innblikk i utviklingen av karakterene. Og mens Pondus har hatt en tilnærmet konstant stigning i tegnekvalitet, eller i hvert fall er det det inntrykket man sitter igjen med etter å ha sett alt i rekkefølge, har Kellermann hatt sine nedturer, profesjonelt og privat, som kan ses på tegningene. Tonje Tornes, bokens redaktør og også forfatter av forordet til 03-årgangen skriver: «Det er vanskelig å skrive om 2003-årgangen til Rocky uten å nevne tegnestilen. (...) Av og til er streken så hakkete at en skulle tro at Kellerman endelig hadde gjort alvor av trusselen om å ansette en tegneslave som hadde (nesten) lik strek som han selv.» Og som anmelder er det også vanskelig å nevne dette. Tegningene er rett og slett ganske dårlige til tider. Men så vet du som leser at serien er selvbiografisk, og det tilføyer tegningene en slags sårhet som bare gjør serien bedre.

Bunnsolid utgivelse

I denne utgivelsen blir med på serieskaper Kellermans oppturer og nedturer.
I denne utgivelsen blir med på serieskaper Kellermans oppturer og nedturer.

Boka er knallbra satt, den er tung, trykket på ordentlig papir og omslaget er forseggjort og ekstremt tøft. Forlaget kunne kosta på seg den samme glossy uthevinga på ryggen; det hadde sett ekstremt tøft ut i hylla, men blir tilgitt fordi de har vært så flinke til å lese korrektur. Hadde boka hatt en lesesnor hadde opplevelsen vært tilnærmet komplett – jeg tok nemlig meg selv i å le så høyt av enkelte striper, striper jeg har lest før, men som har så enorm gjenkjennelsesfaktor på grunn av egne eller kompisers erfaringer, at jeg gjerne vil ha de lett tilgjengelig til senere. På den annen side, da hadde man jo trengt flere lesesnorer. Man lager bare ikke eselører i denne boka.

Men hvorfor har Magnus E. Marsdal fått skrive forordet til 08-årgangen? Hvilken forbindelse har han til Rocky? Greit nok, han er en belest og intelligent mann, og sist jeg så ham, under en forelesning om feminisme eller hva det var, var han også særdeles velkledd. Men det kan da ikke være derfor han har fått skrive dette forordet? Det er velskrevet og interessant, men siden alle de andre artikkelforfatterne synes så involverte, hadde det i hvert fall vært kult å fått en annen begrunnelse på hvorfor Marsdal skriver dette forordet enn: «I 2008 er Magnus E. Marsdal mannen som gikk fra å skrive om Frp til å skrive om AFP.» Det virker bare fryktelig kommersielt og irrelevant; begreper jeg vet Marsdal ikke anser som honnørbegrep.

Konklusjon

For nye og gamle fans: denne boken er en nødvendighet. På lik linje med mat, klær og mus (selv om Rocky muligens ville valgt en noe annen rekkefølge).

Egmont Serieforlaget AS Rocky – Jubileumsbok 1998-2008   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen