Robotsperm sørger for garantert befruktning
Teknofil
(Bilde: Shutterstock.)

Robotsperm sørger for garantert befruktning

Tyske forskere har utviklet verdens første fjernstyrte sædceller.

Det er ingen hemmelighet at vitenskapen rundt kunstig befruktning er kommet ganske langt, og at vi i dag kan bli foreldre nesten uansett hvor elendig utstyrt vi måtte være fra naturens side. Denne nye metoden er imidlertid noe helt annet.

"Spermbots" er navnet denne nyvinningen har fått av forskerne som oppfant den, i Dresden, Tyskland. Mens tidligere metoder kun har gått ut på å for eksempel plante sperm nærmere egget, plukke ut de beste spermiene eller å øke fruktbarheten til mor eller far gjennom forskjellige midler, har forskerne bestemt seg for å gå rett på sak: de fjernstyrer enkeltspermier, slik at de nesten helt garantert når frem til egget.

Sædceller har kun én bevegelsesretning, nemlig forover. De kan ikke bevege seg i revers. Metoden går derfor ut på å utstyre sædcellen med en liten "båt" av titan- og jernrør, og styre hvor denne fremdriften går ved hjelp av små elektromagnetiske impulser som drar i jernpartiklene. Farten kan også økes ved å øke temperaturen.

Vil dette slå an?

Metodens praktiske anvendelse kan nok ligge litt frem i tid, men det er en fiffig måte å øke fruktbarhetsraten i kunstige befruktninger på. Spørsmålet er vel heller om dette vil slå an på samme måte som andre kunstige befruktningsmetoder, ettersom det kan høres noe merkelig ut at ens barn skal komme til verden gjennom en robotspermie.

Forskningen rundt døden går også sin gang:
Her er fem mer eller mindre sannsynlige måter menneskeheten kan dø ut på »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen