Robotkanon gikk amok

Robotkanon gikk amok

Det sørafrikanske militæret opplevde et mareritt forrige uke.

En robotkanon gikk amok og spydde ut bomber i en 360 graders omdreining.

Militæret mener feilen ikke ligger i selve maskinen.

Les også:
Roboter kriger for medalje
.
Teddybjørn roboter skal i kamp
.
Kommer fremtiden snart?

Ni døde
Det var under en øvelse at den fatale hendelsen skjedde ifølge avisen The Star. Antiluftvernkanonen, av typen Oerlikon 35 mm MK5, er helautomatisk og lader seg selv. Da en granat satte seg fast i løpet og eksploderte gikk kanonen amok.

I en perfekt 360 graders omdreining spydde den ut hele magasinet på 250 skudd. Resultatet ble ni døde soldater og 13 sårede.

- Det ser ut til at kanonen, som er computerstyrt, ble blokkert. Deretter oppstod det en form for eksplosjon som medførte at kanonen åpnet ukontrollert ild som drepte og såret soldatene, sa talsmann for det sørafrikanske forsvaret Sam Mkhwanazi til The Star etter hendelsen.

Ingen robot som gikk amok
Etter undersøkelse melder nå de militære eksperter at det var en mekanisk feil som medførte hendelsen og ikke kanonens automatikk. Da granaten satt seg fast og eksploderte har dette medført at kanonen snurret rundt og spredde ammunisjonen for alle kanter.

- Jeg tror det er snakk om et simpelt uhell. Granatene beveger seg såpass fort gjennom kanonen at det skal kun et par sekunders blokkering til før det går galt, sier Jim O'Halloran fra det forsvarspolitiske tidsskriftet, Jane's Land-Based Air Defence.

Mennesker bak avtrekkeren
Hvorfor kanonen spydde ut hele sitt magasin gir han derimot ikke noe svar på, men avviser at det her er snakk om en robot som gikk amok. En robot kan kun gjøre noen få operasjoner som å søke ut mål og sikte seg inn.

Selve avfyringen må det et menneske til.

Etisk dilemma
I dagens utvikling er det derimot ikke noe som tilsier at det ikke kan skapes roboter som kan nettopp dette. Det diskuteres da også heftig rundt de etiske aspektene med roboter som fører krig. Hvordan skal en robot kunne skille mellom venn, fiender og sivile?

Det var nettopp dette de sørafrikanske soldatene fikk smertelig erfare.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen