Roboten Erica er nesten lik et menneske

Teknofil Hvorfor så stiv i maska, Erica?

(Bilde: YouTube)

Roboten Erica er nesten lik et menneske

Hun nikker, blunker og svarer på spørsmål.

De siste årene har vi sett flere eksempler på menneskelignende roboter som er under utvikling. Noen av dem kan ikke snakke, og må i tillegg fjernstyres, mens andre kan være snakkende hoder som søker opp svar fra Internett.

Hiroshi Ishiguro, en verdens fremste robotforskere, viste nylig frem sin siste oppfinnelse, skriver Mashable: Roboten Erica. «Hun» skal ligne mer på et menneske enn noen annen robot i verden til nå.

Les også: Vi reiste til Japan for å snakke med Ishiguro » (Tek Ekstra)

Flere ansiktsbevegelser og bedre taleferdigheter

«Uncanny valley».
«Uncanny valley».

Spesielt i filmbransjen snakkes det ofte om en teori som kalles «uncanny valley». Navnet ble opprinnelig skapt av den japanske robotforskeren Masahiro Mori, som hadde lagt merke til at folk ble mer og mer glad i robotene han lagde, jo mer menneskelignende de ble. Vi reagerer for eksempel mer positivt til en robot som har samme anatomi som et menneske, med to armer og to bein, enn en robot som ligner på en edderkopp.

Roboten Han er litt skummel ...
Roboten Han er litt skummel ... Foto: YouTube

Problemet dukker imidlertid opp når robotene ser nesten helt like ut som mennesker, med hud, øyne, munn og nese. Dette plutselig skillet, fra akkurat passe menneskelig til ekkelt menneskelig, har fått kallenavnet «uncanny valley».

Tegnefilmen Polarekspressen trekkes ofte frem som et skrekkeksempel, fordi figurene var ment å se helt ekte ut, men endte opp med å se ut som uttrykksløse, skumle menneskekloner.

Asimo derimot, virker bare snill og grei.
Asimo derimot, virker bare snill og grei. Foto: YouTube

Roboten Erica derimot, lykkes langt bedre på uncanny valley-skalaen. «Hun» kan gjøre flere bevegelser enn de andre robotene Ishiguro har laget. Blunking, sammentrekninger som uttrykker følelser og små bevegelser med hodet får roboten til å se mer naturlig ut.

Ikke minst kan Erica svare på en rekke spørsmål på japansk. En reporter spurte for eksempel under presentasjonen hva hobbyene hennes var. Da svarte hun kino, sport og anime. Hun lagde hun dessuten en ikke-verbal «uuuunnnnn?»-lyd, som betyr «virkelig?» eller «er det sant?» på japansk.

Se Kyodo News' reportasje fra presentasjonen på japansk her: 

(Skrur du på undertekst med engelsk oversettelse i YouTube-innstillingene, kan du klare å forstå noe av det Erica sier)

Japanerne gikk bananas da denne roboten kom i salg
«Pepper» ble utsolgt etter bare ett minutt »

(Kilder: YouTube, Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen