Robot styres av rottehjerne

Forskere ved universitetet i Reading, England, har laget en robot som styres av nevroner fra en rottehjerne.

Nevronene blir plassert i en liten krukke med næring og antibiotika. I bunnen av krukken er det 80 elektroder som registrerer signalene nevronene sender seg i mellom.

Nevroner er hjernens budbringere. De kommuniserer via elektriske impulser, og det er det som muliggjør kombinasjonen av nevroner og elektroder.

Nevronene er avhengig av en beskyttet atmosfære, og jevn temperatur, så selve "hjernen" til roboten befinner seg i et lite kabinett i laboratoriet. Den kommuniserer med roboten via Bluetooth.

Roboten "ser" ved hjelp av ultralydsensorer som sender signalet til krukken med nevroner. Nevronene reagerer på signalet fra sensorene og om reaksjonen er forutsigbar, kan roboten programmeres til å bevege seg etter reaksjon til nevronene.

Hjernen og roboten. Foto: University of Reading
Hjernen og roboten. Foto: University of Reading

I 80 % av tilfellene klarer roboten i Reading å unngå veggene i den firkantede innhegningen den er plassert i.

Poenget med disse forsøkene, er å lære mer om hvordan vår egen hjerne fungerer. Og forskerne har allerede latt seg overraske. Når nevronene hentes ut av rottefosteret, blir de preparert for bruk med et enzym som fjerner alle koblinger, men etter kort tid i krukken har nevronene opprettet koblinger seg imellom igjen.

Det forskerne håper på, er at forsøkene leder til en måte å hjelpe pasienter som lider av Alzheimers sykdom, Parkinsons syndrom eller epilepsi. Med andre ord er nok science-fiction-aktige cyborgmonstre et stykke unna ennå.

Se video av rotteroboten hos New Scientist.

(Kilder: newscientist, wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen