Robot løfter bestefar

Robot løfter eldre

Nå kan eldrebølgen bare komme.

Ifølge tall fra Norsk Sykepleierforbund vil antall eldre øke betydelig de nærmeste tiårene. Totalt blir det ansått at det være mellom 1,1 og 1,4 millioner innbyggere over 67 år i 2050. Dermed kan utfordringene bli store i et land som trenger stadig flere helsearbeidere for å ta vare på den aldrende befolkningen.

Imidlertid er det ikke bare i Norge vi snart vil oppleve negative utslag som følge av en stadig eldre befolkning. I den industrialiserte verden jobbes det mye med forskning og ny teknologi som skal gjøre det enklere å møte den uungåelige eldrekrisen mange mener vi står overfor. Medisiner har lenge vært i bruk, men også roboter som kan erstatte en del av sykepleiernes arbeidsoppgaver jobbes det mye med.

Et av de nyeste bidragene innen pleieomsorgen kommer fra det japanske firmaet Riken som med sin robot RIBA 2 skal kunne hjelpe pleiere med å løfte de eldre, melder det annerkjente teknologinettstedet Techcrunch.com.

Skal avlaste pleiere

RIBA er en forkortelse for “Robot for Interactive Body Assistance” og roboten kan faktisk bøye seg og plukke opp en pasient fra gulvet eller sengen. Dette er en handling som mange sykepleiere og pleieassistenter beskriver som anstrengende og som gjør dem spesielt utsatt for skader. Ved hjelp av innebygde sensorer i armene kan RIBAen fastslå pasientens vekt og dermed løfte og rulle pasientene med den motstanden som kreves. Ifølge produsenten vil den kunne løfte pasienter som veier opptil 80 kilo, dermed vil den være til god hjelp for pleiere i sykehjem.

Her forklarer produsenten noe av teknologien bak RIBA. Foto: Riken.
Her forklarer produsenten noe av teknologien bak RIBA. Foto: Riken.

RIBA 2 er en forbedret versjon av RIBA som kom ut for to år siden. RIBA ble testet på flere japanske sykehjem, uten at salget av den elektroniske “pleieassistenten” har tatt av.

Selv synes vi ideen er god, men det avhenger av flere faktorer for at den skal bli en suksess: For det første må slike roboter produseres i store kvanta for at det skal lønne seg å bestille dem. Hvordan de eldre opplever roboten vil også kunne være avgjørende. Men det trengs også stor politisk vilje for at det slike “hjelpemidler” kan settes på dagsordenen. At robotiserte pleiere blir en realitet er det få som nekter for, spørsmålet er snarere når det skjer.

Hva tenker dere? Ville dere latt en robot ta vare på dere når dere blir eldre?

Les også:Robot hjelper til på kjøkkenet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen