(Bilde: NASA)

NASA skal sende robot på romvandring

Robonaut 2 skal hjelpe astronautene på ISS.

Så du LIVE-sendingen "Live from Space" natt til lørdag? Det gjorde i hvert fall vi! Blant høydepunktene i sendingen var da NASA viste frem roboten Robonaut 2 – utover de spektakulære LIVE-bildene av jordkloden, filmet fra 400 kilometers høyde.

I programmet fortalte astronaut Rick Mastracchio veldig kort at den beinløse roboten snart ville få bein å gå på, noe som ville gjøre den enda mer verdifull på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Ut på romvandring

Vi søkte opp Robonaut 2, og fant en rykende fersk YouTube-video som forklarer hvordan robotbeina vil fungere i praksis. Her forklarer prosjektleder Ron Diftler i NASA at når roboten får bein, kan den være med astronautene ut på romvandring. Det kan faktisk spare dem for inntil tre timers rutinearbeid per vandring, ved å foreta blant annet luftmåling, rengjøring av rekkverk, og opptelling av utstyr.

Beina blir for øvrig omtalt som "klatrebein", som er ment å hjelpe roboten fra ett feste til et annet. Den kan naturligvis ikke "gå" i mikrogravitasjon ombord i ISS, og det er heller ikke meningen at den skal kunne gå på jorda.

Utfører allerede mange oppgaver

Robonaut 2 har både hode, armer og overkropp på ISS akkurat nå, slik vi så på TV-programmet. Beina som oppgraderer roboten til en langt mer mobil hjelper for astronautene er allerede pakket, og vil bli sendt opp til romstasjonen i slutten av måneden.

Den avanserte roboten er per i dag i stand til å trykke på knapper og dra i spaker, og de er i gang med å teste ut hvor flink den er til å sette sprøyter, noe vi fikk demonstrert i "Live from Space". Her ser du en video som viser hvilke bevegelser Robonaut 2 klarte allerede i 2012:

En lengre og mer detaljert video om Robonaut 2 finner du på denne linken.

Robonaut 2 ligner kanskje bittelitt på C3PO i romdrakt:
Men skal USA virkelig bygge Dødsstjernen fra Star Wars? »

(Kilder: YouTube)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen