Test RMaps - App for navigasjon i skog og mark

RMaps – Bedre på kart enn navigasjon

RMaps har god kartstøtte, men mangler noen grunnleggende funksjoner.

I vår pågående test av apper som hjelper deg å finne frem i marka har turen nå kommet til RMaps. Den mangler et par funksjoner vi gjerne skulle hatt, men den er enkel i bruk og bør glede mange Android-brukere.

Tidligere apptester i serien:

RMaps – Android

RMaps er et program som støtter veldig mange forskjellige kart, men det mest aktuelle for turinteresserte nordmenn er nok Statkart Topo2 (Norway), og eventuelt Statkart Sjøkart (Norway). I denne testen har vi kun testet førstnevnte.

Programmet stiller med en målestokkanviser, og dermed er det lett å få et perspektiv på avstander mens du blar i kartet. Skjermområder i de nedre hjørnene lar deg zoome inn og ut, i tillegg til at tofingerzoom fungerer omtrent like utmerket som i Google Maps.

RMaps er en god kartviser, men mangler navigasjonsfunksjoner.
RMaps er en god kartviser, men mangler navigasjonsfunksjoner.

Et lite klikk på en mannsperson oppe i høyre hjørne gjør at din nåværende posisjon havner midt på skjermen, og dersom du begynner å bla slutter programmet å følge deg. Ellers kan du aktivere et kompass som tar i bruk det digitale kompasset i mobilen din til å vise himmelretningene. Aktiverer du dette, vil kartet som standard snu seg etter hvert som du snur på telefonen, slik at du får full oversikt over hva som befinner seg i de forskjellige himmelretningene.

En søkefunksjon er også på plass, men av en eller annen grunn klarer RMaps å finne svært lite av de mange navnene som finnes i Statens Kartverks velutstyrte kart. Vi finner "Tromsø" og "Oslo", men ikke "Skjesvatn", "Øvre Heimdalsvatn", "Elvannet" eller noen av de andre vannene vi søker etter.

Ingen god navigasjon

Det vi savner i forhold til vanlige håndholdte GPS-enheter for friluftsbruk er en måte å fortelle programmet hvor vi har tenkt oss hen, for å så få en peker på kartet eller i et kompass som viser retningen. På den måten kan man plukke telefonen opp av lomma for å sjekke at man går riktig vei i tåke, tett skog, over et snøleie eller lignende på en enkel måte.

Det du kan gjøre er å legge til interessepunkter, som for eksempel gode fiskevann eller en fin hytte for uværsnetter. I tillegg kan du aktivere sporing, slik at du i ettertid kan se sporene der du har gått.

Klipp til egne lokale kart

Vi kan ikke gi hele æren for at det går an å navigere uten internettforbindelse til RMaps, men vi setter pris på at programmet leser kart i GPX-standarden. Du bruker da en egen applikasjon til å tilpasse kartene til RMaps før dette fungerer. Du kan for eksempel bruke TrekBuddy Atlas Creator som fungerer til både Windows, Linux og Mac OS, og deretter overføre kartet til telefonen.

Andre eksempler på slike programmer er Mobile Atlas Creator eller SAS.Planet.

Imidlertid bør du være klar over at Statens Kartverk egentlig krever at du ikke lagrer kartene i mer enn to uker. Etter to uker skal enhver applikasjon som bruker kartene slette kartdataen og laste ned på nytt, men siden du har gått via et program som lagrer GPX-kart er du selv ansvarlig for å overholde slike regler.

Når du har lastet kartet over til telefonen, kan du navigere fritt uten at mobilen trenger å hente kartdata over internett, og på den måten sparer du strøm. Ikke minst er dette nyttig i nasjonalparker og andre steder der dekningen er begrenset eller fraværende.

Konklusjon

Vi synes RMaps er enkelt å bruke, selv om vi savner mange funksjoner som ville gjort navigeringen enklere. Her kan vi ikke lage ruter eller navigere til interessepunkter selv om du kan lagre interessepunkter. RMaps må altså mer sees på som en kartviser enn en applikasjon for å navigere i skog og mark.

Kartene vi brukte er fra Statens Kartverk, og her er detaljoppløsning, navngivning og data over stier og naturtyper helt på topp. Da er det synd å se at søkefunksjonen ikke fungerer helt optimalt, og at man derfor blir nødt til å bla mye mer rundt i kartet for å finne de stedene du leter etter.

For å bruke GPS-en uten å snakke med mobilnettet, må du bruke et program på PC-en som gir programmet kartet i et format som programmet oppfatter.

Last ned RMaps

RMaps - Android

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen