Risiko ved å velge Linux? (del 2)

Linux - selvfølgelig!

Linux har på mange måter blitt et naturlig valg for et stort antall driftsmiljøer og har blitt førstevalget for både store og små bedrifter.

Operativsystemet har helt fra begynnelsen av hatt et stort teknisk fokus, men har de siste årene blitt kommersialisert gjennom initiativ fra blant annet Red Hat og Novell.

Selv om de to overnevnte firmaene tilbyr kommersielle distribusjoner med et stort antall av formelle garantier er det ingen mindre suksess for gratis tilgjengelige distribusjoner som Debian, Ubuntu, Fedora og Slackware (listen er mye lengre enn dette).

Dersom du ønsker nærmest full oversikt over hvilke Linux-distribusjoner som finnes, kan man skaffe seg dette på http://distrowatch.com/.

Gjennom de siste årene har man basert stadig flere produksjonssystemer på Linux. Mange av disse danner grunnlaget for sentrale systemer og er sådan svært viktige for bedriften.

Generelt sett kan man kanskje si det slik at de fleste systemer vil fungere med tilfredsstillende kompetanse. Problemet med Linux er at man trenger noe dypere kompetanse enn tilfellet har vært for det kjente og kjære produktet fra Redmond, nemlig Microsoft Windows.

Mange vil påstå at det er enklere å gjøre feil med Linux, men at man til gjengjeld har større muligheter gjennom unik konfigurerbarhet.

For mange bedrifter og etater har det vært en tung prosess når sentrale deler av driftsavdelingen har sluttet. I de tilfeller man har kjørt en Linux-plattform der systemdokumentasjon kun har blitt lagret i "kloke hoder" har utfordringen vanligvis blitt enda større.

Full frihet til alle mulige former for konfigurasjon kan raskt vise seg å bli et fullstendig kaos på sikt dersom dette ikke gjøres etter gitte retningslinjer. Selv om det meste kan løses ved kontinuerlig "flikking" vil man kanskje ende opp med å bruke alt for mange årsverk på rent tekniske oppgaver. Dette er kanskje ikke merkbart dersom man bare har 10-20 systemer, men det sier seg selv at utfordringene virkelig vil komme når man passerer 100 servere.

Selv om Linux nok har vært klar for virksomhetskritiske applikasjoner i lengre tid, er det kanskje mangel på kunnskap om struktur og langsiktig strategi som har vært hovedmomentene de gangene det faktisk har gått galt?

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen