Så mye informasjon lagres om en person i løpet av få dager – før datalagringen er innført.
Så mye informasjon lagres om en person i løpet av få dager – før datalagringen er innført. (Bilde: Are Thunes Samsonsen, Tek.no)

Risikerer millionbot for datalagringstopp

Svensk tilsynsorgan bryr seg ikke om forbudet fra EU-domstolen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av Sveriges største Internett-leverandører, Bahnhof, stoppet umiddelbart den lovpålagte datalagringen etter at en EU-domstol fant hele praksisen ulovlig i april. Dette til tross for at Sverige fortsatt i teorien har et datalagringsdirektiv.

Det svenske Post og Teletilsyn lovet likevel at ingen skulle rettsforfølges:

– Vi kommer ikke til å foreta oss noe mot de som stopper datalagringen, fortalte de den gang.

I juni fikk pipen en annen lyd, da tilsynet gjorde helomvending ved å igjen kreve at data om de svenske telebrukerne ble logget. Bahnhof nektet, og nå kommer tilsynet med en solid trussel, melder Gigaom: Om datalagringen ikke gjenopptar venter noen solide bøter i millionklassen.

Risikerer bot på fem millioner

Om ikke instruksen etterkommes vanker det en sviende bot på fem millioner svenske kroner. I denne omgang skal alle innsamlede data, altså metadata for telefonsamtaler og Internett-bevegelser, lagres i seks måneder.

Etter at EU sitt datalagringsdirektiv ble kjent ugyldig av EU-domstolen satte Svenske myndigheter ned et utvalg for å granske den svenske lovgivningen. Utvalgets rapport foreligger nå, og den konkluderer med at Sveriges datalagringslover ikke påvirkes av EU-dommen. 

Bahnhof har fått frist på seg til 24. november med å etterkomme PTS' krav. Kravet er klaget inn for Europakommisjonen, men organet har foreløpig ikke svart Internett-leverandøren.

Vil ikke betale

Administrerende direktør i Bahnhof, Jon Karlung, har fortalt til svenske IDG at selskapet har en plan for å unngå å måtte sanke inn persondata igjen. Han spesifiserer ikke hva denne planen dreier seg om, men bedyrer at selskapet absolutt ikke ønsker å godta en eventuell bot:

– Betaler vi kommer de sikkert bare til å øke summen, uttaler han, samtidig som han bedyrer at selskapet er beredte til å dra saken inn for Svensk rett om nødvendig. 

(Kilder: IDGGigaom)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen