Bradley Manning ble arrestert i 2010 under mistanke om å ha lekket sensitive dokumenter til WikiLeaks. Nå er han dømt på 19 punkter, men frikjent for den groveste tiltalen. (Bilde: WikiLeaks, United States Army)

Risikerer 136 år i fengsel etter Wikileaks-lekkasje

Bradley Manning frigjorde store mengder topphemmelig informasjon.

25 år gamle Bradley Manning har i kveld blitt frikjent for å ha hjulpet fienden da han i 2010 ble arrestert for å ha lekket 750 000 klassifiserte dokumenter til nettstedet WikiLeaks

Han er imidlertid dømt på 19 andre punkter, men det mest alvorlige tiltalepunktet frafalt da dommeren Denise Lind ved den militærdomstolen i Fort Meade, Maryland, leste opp dommen like etter klokken 19 i dag.

Blant de 20 punktene er han dømt for spionasje, tyveri, militærovertredelse og databedrageri, noe som maksimalt kan gi ham 136 år i fengsel. Det er ventet at selve straffeutmålingen vil komme senere denne uken, skriver BBC.

Innrømmet lekkasje

Manning har innrømmet at han lekket dokumentene, men erklærte seg aldri skyldig i å ha hjulpet fienden. 

Han ble arrestert i mai 2010 i Irak, der han hadde jobbet som etterretningsoffiser. Siden har sittet i arresten og ventet på den militære rettssaken mot ham, som startet nå i juli.

I jobben sin hadde han tilgang til mye sensitiv informasjon, og han hentet ut rundt 250 000 diplomatmeldinger, og 500 000 krigsrapporter. 

En skjermdump fra en film Manning har lekket. Den viser et amerikansk helikopterangrep mot irakere.
En skjermdump fra en film Manning har lekket. Den viser et amerikansk helikopterangrep mot irakere.

Han lakk også flere videoer, blant annet én som viser et helikopterangrep utført av det amerikanske militæret i 2007. I videoen skyter helikopteret mellom syv og ni irakere, samt to krigskorrespondenter som jobbet for nyhetsbyrået Reuters.

Manning selv mener at det var riktig å lekke dokumenter og informasjon som for eksempel stiller internasjonale diplomater i dårlig lys, og som forteller om grove feilvurderinger i Irak-krigen. 

Dokumentene Manning hentet ut ble publisert av Wikileaks:
Derfor vil Wikileaks frigjøre topphemmelig informasjon »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen