Ringetone er trafikkfarlig

De fleste av oss sjenerer oss ikke for å snakke i mobiltelefonen mens vi benytter oss av offentlige transportmidler, og bussjåfører må ofte finne seg i å høre alt fra fuglekvitter til hitsingler når passasjerenes mobiler ringer.

Nå viser det seg at det er én spesiell type ringetone som forstyrrer landets bussjåfører i den grad at trafikksikkerheten står i fare. Det har seg nemlig slik at stadig flere laster ned ringetoner som er identiske med sirenene på utrykningskjøretøy.

Når bussjåførene hører sirenene bremser de automatisk opp i den tro at et utrykningskjøretøy er bak eller på siden av bussen. Dette skaper trafikkfarlige situasjoner både for passasjerene på bussen og andre bilister på veiene.

- Veldig realistisk
- Lyden er veldig realistisk, sier Geir Are Stømnæss i Norsk Transportarbeiderforbund i Nettbuss Ringerike, til ANB.

Han forklarer at bussjåfører ikke har optimal oversikt over trafikken som ligger bak bussen, spesielt ikke på rette veistrekninger. Han oppfordrer derfor alle som har sirener som ringetone å skru av lyden på mobiltelefonen når de er på bussen.

I Norge er det ulovlig å utgi seg for å være politi når man ikke er det, ved å feste blålys eller sirener på sin egen bil uten godkjenning. Problemet for bussjåførene som nå opplever at mobilsirenene setter trafikksikkerheten i fare, er at ringetoner ikke er omhandlet av denne loven.

Busselskapene har imidlertid mulighet til å sette visse krav til sine passasjerer.

- I det øyeblikket du kjøper en billett inngår du en slags kontrakt med busselskapet, sier politifullmektig Per Thomas Omholt.

(Kilder: ANB, Jarlsberg)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen