Ringer kun til politiet

Når vi er i en krisesituasjon, handler det ofte om sekunder mellom liv og død. I slike sammenhenger er mobiltelefonen gull verdt.

Verre blir det imidlertid når telefonen selv tar styringen over hvilket nødnummer som skal kontaktes.

I et forsøk på å gjøre det enklere å ringe nødnumrene har Telenor gjort endringer på til sammen fem tusen Sony Ericsson- og Nokia-mobiler.

Resultatet ble at når eierne nå forsøker å ringe enten til Brannvesenet (110) eller Ambulanse (113), slår telefonen automatisk nummeret til politiet, som er 112, av seg selv.

Det går selvfølgelig an å få samtalen satt over til den riktige nødsentralen, selv om du risikerer å miste verdifulle sekunder på overførselen. Ambulansesjef i Vestfold og Telemark, Trond Thoresen, sier til NRK at en slik feil uansett er uakseptabel, og at han forventer en snarlig opprydning i problemene.

Seniorrådgiver i Post- og Teletilsynet, Per Wilhelmsen, har et mer avslappet forhold til situasjonen:

- Liten feil
- Det er en feil, men det er en liten feil, sier han.

Wilhelmsen har ifølge NRK visst om denne feilen i en hel uke, men mener likevel at det viktigste er at man får ringt et nødnummer slik at man kan bli satt over til rett sentral.

Thoresen er ikke fornøyd med en slik holdning, og vurderer å ta saken opp med Samferdselsdepartementet hvis Telenor ikke får endret feilen raskt:

- Hvis ikke tilsynet har hjemmel til å kreve at man kommer til det nummer man ringer, så burde de selv ta initiativ til å rydde opp i regelverket, sier ambulansesjefen til NRK.

Mobiltelefonene er fortsatt i salg. Til IT-avisen sier Arild F. Johannesen i Telenor Bedrift at de nå har rettet feilen på Nokia-telefonene, og at de nå holder på å rette Sony Ericsson-telefonene.

Telenor opplyser til VG at feilen gjelder modellene Nokia 6680, Sony Ericsson z800i og k750i, og at eiere av disse vil bli kontaktet når en oppgradert programvare blir tilgjengelig. Dette gjelder imidlertid ikke alle eksemplarer av disse modellene, men kun eksemplarer som er solgt av Telenor den siste tiden.

(Kilde: IT-avisen, NRK, VG)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen