Ring til teledoktoren

At USA er grobunn for mange nye trender, er noe de fleste vet. Her er nok en ny trend, nemlig teledoktoren.

TelaDoc er ett av selskapene som den senere tid har fått titusener av kunder. Alle som registrerer seg hos TelaDoc, får tilgang til en lege per telefon hele døgnet.

Føler du trangen til å snakke med en lege, ringer du TelaDoc og leser inn din beskjed på en svarer. Du er garantert et svar innen tre timer, hvor legen ringer deg opp igjen og diskuterer din situasjon med deg. Ofte får du også resepter fra teledoktoren.

Flere deler av USAs helsebransje er bekymret over at leger tilbyr både diagnoser og medisiner via telefon:

- Å praktisere medisin uten å se pasienten ansikt til ansikt kan være farlig, sier Arthur Caplan, leder for departementet for medisinsk etikk ved Pennsylvania Universitet.

Lege og president i American Academy of Family Physicians, Larry S. Fields, ser rett og slett ikke nytten med TelaDoc:

- Et forhold mellom lege og pasient bør innebære et kontorbesøk med en generell undersøkelse og en langsiktig plan for å ta vare på pasientens helse på sikt, mener han.

Sjefen for TelaDoc, Michael Gorton, mener tjenesten er et unikt tilbud som stadig flere amerikanere vil sette pris på:

- For flesteparten av amerikanerne er det å få snakke med en lege innen en time nærmest umulig, sier han til nyhetsbyrået Associated Press.

TelaDoc krever $18, eller 120 kroner for registrering. I tillegg må du betale knappe 30 kroner ($4,25) i månedsavgift og drøye 230 kroner ($35) for hver gang du ringer inn til teledoktoren. Selv om du kan få resepter på alt fra allergimedisiner til smertestillende, deler ikke TelaDoc ut alle typer medisiner pasientene ber om. Medisiner som kan være avhengighetsskapende må du fortsatt oppsøke din vanlige lege for å få. I noen av statene må du også gjennom en fysisk legeundersøkelse før du kan registrere deg hos TelaDoc.

En av grunnene til at tjenester som TelaDoc har blitt så populære i USA, er strukturen på landets helsesystem. Flesteparten av de amerikanske helsetilbudene er private. Mangler du helseforsikring, kan det være nok til at nærmeste sykehus ikke vil behandle deg selv om du skulle ha et akutt behov for legehjelp.

En stor del av USAs befolkning har heller ikke råd til helseforsikring. Prisene på de billigste mobiltelefonene blir imidlertid stadig lavere. Dette gjør at mange av de som ikke har råd til forsikringer i det minste har råd til å kjøpe seg en mobiltelefon, slik at de kan benytte seg av TelaDoc og andre liknende tjenester. På den måten kan TelaDoc bidra til at flere kan få resepter på nødvendige medisiner og svar på spørsmål, hvor alternativet hadde vært å ikke få snakke med en lege i det hele tatt.

Det er likevel ingen tvil om at en lege som har truffet pasienten ansikt til ansikt og gjennomført en undersøkelse, er i bedre stand til å stille riktige diagnoser og har mindre risiko for å gi feilbehandling.

(Kilde: Wired, St. Petersburg Times, Washington Post)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen