Ring og SMS på flyet fra 2006

I frykt for at mobilsignaler skal slå inn på flyets styringssystemer, må mobilen fortsatt holdes avskrudd under hele flyturen, og først får skrus på etter at kapteinen lar oss ta av sikkerhetsbeltet. Den nye avtalen mellom Siemens og Airbus kan endre på dette.

 

Flybaser

Det er GSM-nettet nå skal videreutvikles og tas i bruk på Airbus-fly verden over. Løsningen vil allerede i løpet av det neste året kunne gjøre det mulig å bruke mobilen på flyreiser.

 

I stedet for at mobiltelefonene kommuniserer med basestasjoner på bakken, vil det bli bygget inn egne basestasjoner i flyene som sender signalet videre via satellitt til bakken.

 

Tidligere i år introduserte Ericsson en nyutviklet basestasjon for bruk om bord i fly, men det har så vidt vi kjenner til ikke blitt inngått noen spesifikk avtale med noe flyselskap om bruk av denne basestasjonen.

 

- Muligheten til å bruke mobilen på flyturer har lenge vært et ønske fra mange passasjerer som reiser ofte, særlig i forbindelse med jobb hvor man er avhengig av mobil kommunikasjon, sier Christoph Caselitz i Siemens Communications i en pressemelding.

 

Skepsis

Selv om forretningsreisende trolig vil sette pris på mobilbruk om bord i flyet finnes det også de som vil sette langt mindre pris på om dette blir vanlig.

 

Å høre sidemannen skravle om være seg aksjekurser eller bleiepriser er ikke spesielt spennende, og skal vi tro tall fra en amerikansk undersøkelse heller ikke videre populært.

I en undersøkelse fra analysebyrÃ¥et IDC svarer bare 11 prosent av de 50 000 spurte at de synes det er greit Ã¥ tillate mobilskravling under flygninger.

Godt over halvparten mener det er helt greit å bruke mobilen til andre aktiviteter som surfing, e-post og ikke minst tekstmeldinger.

 

SAS

SAS Braatens sier til TV 2 Nettavisen at de i en tid har sett på muligheten for å bruke mobiltelefoner i lufta. Derimot er de ikke direkte interessert i prosjektet til Siemens og Airbus fordi SAS Braatens ikke benytter Airbus.

- Vi har sett på muligheten for å benytte mobil på fly, men har ikke tatt noen beslutning på det. Vi må vurdere om det er en utelukkende fordel. En sitter ganske tett på flyet, og hvis noen sitter ved siden av deg i telefonen kan dette oppleves ubehagelig, sier Cathrine Foss Stene, kommunikasjonsdirektør i SAS Braatens til TV 2 Nettavisen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen