Ring hjem med Kazaa

Kazaa begir seg med versjon 3.0 inn på markedet for telekommunikasjon.
I tillegg til p2p-fildeling, er det nå en rekke ekstra tjenester tilgjengelig, deriblant muligheter for å gjøre samtaler mellom Kazaa-brukere.

Felles opphavsmenn
Niklas Zennstrom og Janus Friis lanserte i sin tid Kazaa, et program for p2p-basert fildeling. Kazaa økte raskt i popularitet hos fildelere, men organisasjoner som beskytter kopirettigheter, med RIAA i spissen, var langt i fra like begeistret. Etter gjentatte søksmål trakk derfor bakmennene seg ut av arbeidet og solgte rettighetene til Sharman Networks.

Zennstrom og Friis begynte i stedet arbeidet med Skype. Skype bruker VoiceOverIP og har på kort tid blitt et populært valg for folk som ønsker å ringe for en brøkdel av vanlige telefonitakster, eller snakke gratis med andre Skypebrukere.

Omstridt tilbud
Det har ikke stilnet rundt Kazaa og de er stadig i søkelyset til RIAA. Det er derfor ikke usannsynlig at Sharman Networks har inngått denne alliansen med Skype for å få litt tryggere grunn å stå på.

Når de tilbyr telefoni til sine brukere, og ikke bare fildeling, kan de vise til et mer stuerent tilbud enn hva fildelingsfunksjonene innbyr til. Og med 300 millioner brukere av Kazaa, skulle det ikke mangle på folk som vil benytte seg av telefonitjenestene.

Arbeidet med å hindre den ulovlige bruken av Kazaa, kan blir et problem for de som eventuelt bare ringer med programmet og ellers holder seg på riktig side av loven. Verre er det at dette også kan gå utover brukere av Skype som ikke en gang har Kazaa installert.

Versjon 3.0 av Kazaa er ute nå og kan lastes ned fra programmets hjemmeside. Vær oppmerkson på at gratisversjonen er reklamefinansiert.