Ring fra skyene

Foreløpig er det forbudt å benytte mobiltelefonen på fly. Dette er fordi man er redd for at signalene skal forstyrre styringssystemene i flyet.

Dette er en stor ulempe for forretningsreisende og andre som er avhengige av å være tilgjengelige hele tiden. En flytur på noen timer kan lett forskyve arbeidsdagen frem til de sene kveldstimer.

Et inngått samarbeid mellom Siemens og flyprodusenten Airbus ser ut til å kunne gi oss løsningen på dette problemet. De to selskapene går nå sammen om å utvikle et system som skal gjøre det mulig å benytte mobiltelefonen på fly.

Det nye systemet innebærer at flyene blir utstyrt med en egen basestasjon. Disse igjen, kommuniserer med satellitter, som sender signalene videre til bakken.

Dette systemet fjerner imidlertid ikke problemet med mobilstrålingen. Ifølge Nettavisen vil derfor kommunikasjonen mellom mobiltelefonene og flyets basestasjon måtte foregå på en annen måte enn via GSM-nettet. En mulighet er derfor å benytte seg av blåtannteknologien.

Hvis dette blir en realitet betyr det at alle som vil ringe med mobiltelefonen fra fly er nødt til å ha en mobiltelefon som støtter blåtann. Dette burde imidlertid ikke være noe langsiktig problem, siden flere og flere mobiltelefoner idag støtter denne teknologien.

Ikke aktuelt for SAS Braathens
Kommunikasjonsdirektør i SAS Braathens, Cathrine Foss Stene, sier til Nettavsien at dette systemet ikke er aktuelt for de, av den enkle grunn at selskapet ikke benytter Airbus. Stene sier likevel at temaet ikke er ukjent for SAS Braathens:

- Vi har sett på muligheten for å benytte mobil på fly, men har ikke tatt noen beslutning på det. Vi må vurdere om det utelukkende er en fordel.

Hun peker imidlertid også på ulempene ved å innføre et slikt system:

- En sitter ganske tett på flyet, og hvis noen ved siden av deg sitter i telefonen kan dette oppleves ubehagelig.

(Kilde: Nettavisen)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen