"Rimelig" mellomformat?

Er du en av dem som alltid har drømt om digitalt mellomformat men ikke har hatt noen hundre tusen til overs og er motvillig til å kjøpe brukt? Nå finnes det et lys i tunellen også for deg. Leaf kunngjorde for noen dager siden at de slipper et 22-megapikslers mellomformatbakstykke til relativt beskjedne $7995 (eller € 5995). Man må selvsagt også ha kamera og optikk for å få noe ut av dette, og en pakke med et Phase One 645 AF kamera og et 80 mm objektiv vil sammen med det nye bakstykket, som har fått modellbetegnelsen "Leaf Aptus-II 5", koste deg $10 000 (eller € 7995).

Til tross for at 10 000 dollar kan virke mye for et kamera, er det langt mindre enn komplette mellomformatløsninger har kostet tidligere, og for denne summen får du som nevnt 22 megapiksler, som attpå til lagres i et åpent 16-bits råformat. I følge Leaf er dette også deres raskeste digitale bakstykke, men et tempo på 0,9 sekunder per bilde, noe som tilsvarer litt over 1,1 bilder per sekund.

Leaf kan videre fortelle at dynamisk omfang på bakstykkets bilder er på hele 12 blendertrinn, og tilgjengelige ISO-verdier er fra 25 til 400. En ukomprimert 16-bits TIFF-fil fra bakstykket havner på rundt 128 MB i størrelse, så det er ikke akkurat småfiler vi snakker om her. Skjermen på bakstykket er på hele 3,5" (6 x 7 cm) og bildene lagres på CF-kort. Bakstykket finnes i ulike versjoner som passer mellomformatkameraer fra Phase One, Mamiya, Hasselblad, Contax, Fuji og Bronica. På listen over storformatkameraer som kan benytte bakstykket finner vi navn som Alpa, Arca, Cambo, Horseman, Linhof, Sinar, Toyo, Rollei, og en del andre.

Den norske importøren av Leaf er Askim Fag-import (som eies av Tura Scandinavnia), og i følge dem skal norsk pris ligge på rundt 60 000,- for bakstykket eller 80 000,- for bakstykke og kamera med 80mm objektiv.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen