RIM Blackberry Pearl 8100

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10,7 x 5,0 x 1,5 cm
Vekt: 89 gram
Form: Fulltastatur
Skjerm: 2,65 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera, lydløs, stemmestyring
Kamera: Ja
Uttak: Mini-USB, 2,5 mm minijack
Pris: ca. 7000 kroner (klasse G)

Slik vurderer vi

Pearl er en av de minste kommunikatorene vi har testet på Amobil. Den lille tassen veier ikke mer enn 89 gram, og er kun 15 millimeter tynn. Du kan med andre ord trygt ha telefonen liggende i skjortelomma.

Du bruker en liten, hvit kule for å rulle rundt i menyene. Kulen minner om en liten perle, derav navnet Pearl. Men noen perle-løsning er det absolutt ikke!

For det første er kulen upresis, og du må hele tiden følge med på skjermen for å se hvor langt du ruller. For det andre er kulen i hardeste laget, så tommelen din blir øm etter å ha bladd rundt i menyene en stund.

Vi tok hele tiden oss selv i å savne rullehjulet til søstermodellen 8700g. Dette er både mer presist enn kulen til Pearl, gir bedre tilbakemelding og er mer behagelig for tommelen.

RIM har også tatt en del andre snarveier for å få ned størrelsen til Pearl. Den viktigste forskjellen fra andre kommunikatorer er at tastaturet til Pearl kun har 25 taster, mot de vanlige 35. Flere steder ligger det nemlig to bokstaver på samme tast.

Det krympede tastaturet fungerer i og for seg bra. Det er godt med mellomrom mellom tastene, og de er myke og gode. Men du klarer ikke å skrive like raskt som du gjør på et skikkelig fulltastatur. Det er også litt irriterende at navigasjonstastene ikke skiller seg ut fra bokstavtastene - de er like store og ser like ut.

Ingen æøå
Pearl mangler taster for æøå, noe som forsinker deg litt når du skal skrive norske ord.

Langs kantene av telefonen finner du flere hurtigtaster. På toppen ligger det en tast for å skru på lydløs, noe som er veldig praktisk når du går inn og ut av møter hele dagen. Ellers har telefonen to hurtigtaster på sidene du kan sette til å gjøre hva du vil. Som standard starter de stemmestyringen og kameraet. Ellers har telefonen volumtaster på høyre side.

Pearl er utformet i plastikk fra topp til tå, og kjennes langt fra så eksklusiv ut som reklamene vil ha deg til å tro. For nærmere 7000 kroner forventer vi bedre enn dette.

Sverger til miniUSB
RIM har valgt å bruke standardutganger på Pearl, som alltid er positivt. Telefonen har en 2,5 mm minijack-utgang for å koble til hodesett, samt en miniUSB-utgang for å lade telefonen og overføre data.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 65 536 farger
Oppløsning: 240 x 260 punkter
Operativsystem: Blackberry OS
Meny: Rutenett, 5 x 4 ikoner
Tekst: Ordbok, multitap
Firmware: v4.2.0.64

Slik vurderer vi

Skjermen til Pearl er ikke mer enn 2,25 tommer stor, noe som er veldig trangt for en mobil du skal bruke til å lese e-post og dokumenter.

Konkurrerende telefoner som Nokia E61 og Sony Ericsson K800i har begge skjermer som måler 2,5 tommer. Det mener vi er et minstekrav når du skal jobbe med store mengder tekst.

Oppløsningen på 240 x 260 punkter er også litt i svakeste laget for hva vi er vant til på smarttelefoner. Fotografier og annen grafikk ser rett og slett litt tegneserieaktig ut, noe som er typisk når skjermbildet ikke er så skarpt som man skulle ønske.

Menyen til Pearl er et vanlig rutenett, med ikke mindre enn 33 ikoner samlet på ett brett. Du kan selv stable rundt på menyen slik at de mest brukte ikonene ligger øverst. Når du har satt opp menyen skikkelig, går det veldig kjapt å hente frem de funksjonene du trenger.

Blackberry OS kan gjøre det meste du forventer av en smarttelefon. Du kan installere ekstra programvare laget for operativsystemet, hoppe mellom flere programmer samtidig og legge ting på utklippstavlen. I tillegg følger det med et solid hjelpesystem, som hjelper deg i gang med alle funksjonene og mulighetene Blackberry OS har å by på.

Støtter ikke norsk
Pearl har ordbok, men den finnes ikke i norsk utgave. Det har altså ingenting for seg å bruke ordboken, med mindre du skriver det meste av e-posten din på engelsk, svensk eller dansk. Trigcom har sagt at en norsk utgave av ordboken kommer før mars. Oppdateringen vil bli lagt ut på nettet, slik at eiere kan laste den rett ned til telefonen.

Inntil den norske ordboken er på plass må du trykke frem bokstaver slik du gjør på en vanlig mobil, tegn for tegn. Denne løsningen fungerer uansett rimelig bra, siden det aldri er mer enn ett eller to trykk per bokstav du skriver. Det går ikke like raskt å skive som på et fullt qwerty-tastatur, men det er allikevel atskillig raskere enn på en vanlig mobiltelefon.

Når du skal skrive æøå eller andre spesialtegn, holder du simpelten inne knappen og ruller med kulen til du har rett bokstav. Skal du avslutte en setning med punktum trykker du bare på space to ganger. En nyhet er at du nå kan hente frem en hurtigmeny med de vanligste valgene på telefonen, i stedet for å se hele menyen. Blackberry OS er fullt av slike smarte snarveier, som åpner for at du kan bruke telefonen veldig effektivt.

Pearl er merkbart tregere enn sine forgjengere. Det er tydelig at man har kuttet ned på prosessorkraften, og det gjør at telefonen ikke reagerer spontant. Det er for eksempel små forsinkelser når du blar gjennom meldinger, noe som blir frustrerende når rullekulen du bruker er smålig upålitelig fra før av. Det er også litt oppstartstid på alle funksjoner.

Alt i alt fungerer menyene til Pearl greit, og du har alle funksjonene du forventer å finne på en smarttelefon. Det vi savner er et rullehjul og menyer som er kjappere i frasparket. Det er også meget sløvt av RIM å ikke legge ved norsk ordbok.

Klikk for større bilder

RIM Blackberry Pearl 8100 med abonnement

RIM Blackberry Pearl 8100

RIM Blackberry Pearl 8100 med abonnement

RIM Blackberry Pearl 8100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen