RIM Blackberry 8700g

Alternativ tekst mangler

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 11,0 x 7,0 x 2,0 cm
Vekt: 134 gram
Form: Fulltastatur
Skjerm: 2,65 tommer
Snarveistaster: Volum, profil
Kamera: Nei.
Uttak: Mini-USB
Pris: ca. 5000 kroner (klasse G)

Slik vurderer vi

Det er ikke så lett å designe en god kommunikator. Enhetene skal både være små og lette, samtidig som de må romme et fullt tastatur og en stor skjerm.

Blackberry 8700g er stor, men ikke så stor som en typisk PDA. Telefonen er rimelig tykk, men ligger til gjengjeld godt i hånden. Vekten på 134 gram er helt godkjent for en smarttelefon i denne klassen.

Det finnes telefoner som er mer elegante, slik som Nokia E61 og Sony Ericsson M600i. De er så tynne at de sklir ned i skjortelommen din, mens 8700g nok må ligge på innerlommen i frakken.

Supre taster
Tastaturet til 8700g er det et av de beste vi har prøvd på en mobil til dags dato. Det er passe med luft mellom tastene, samtidig som de gir god respons og er behagelige å skrive med. Her ligger altså alt til rette for å spytte ut setninger i høyt tempo.

Per i dag leveres 8700g kun med amerikansk tastatur, uten bokstavene æ, ø og å. Om du skal skrive disse bokstavene må du holde inne a eller o-tasten og bruke rullehjulet til å finne frem den bokstaven du er ute etter. Dette stjeler mye tid. Trigcom har sagt at de vil ta inn telefoner med norsk tastatur på sikt.

På høyre side av telefonen ligger det et rullehjul. Vi har alltid elsket rullehjul, og setter ikke mindre pris på det i dag. I stedet for å trykke løs på en trang piletast til tommelen blir blå, kan du elegant rulle deg opp og ned gjennom lister og menyer.

8700g har en egen knapp på høyre side som du bruker for å gå tilbake i menyer. I tillegg har telefonen to snarveisknapper, en på venstre side og en på forsiden. Disse kan du sette til å lede hvor du vil.

Klikk for større bilde

Et ankepunkt vi har ved 8700g er at telefonen kjennes unødvendig billig ut. Den er utformet i plastikk fra topp til tå, og bakdekselet gir etter og knirker når du trykker på det. Dette står overhodet ikke i forhold til prislappen.

Alt i alt er vi bare sånn passe fornøyde med designen til 8700g. En versjon med norsk tastatur burde komme om Trigcom virkelig ønsker å henvende seg til norske brukere.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 65 536 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Blackberry OS
Meny: Rutenett, 5 x 5 ikoner
Tekst: Vanlig skrivemåte
Firmware: v4.1.0.286

Slik vurderer vi

Romslig skjerm
Skjermen til 8700g er formidabel, hele 2,65 tommer stor. Det setter den i samme klasse som Sony Ericsson M600i. Skjermen på Palms Treo-modeller er faktisk hakket mindre; 2,5 tommer.

En så stor skjerm gir deg veldig god oversikt. Når du leser e-post kan du se hele 12 linjer med tekst samtidig. All tekst vises også med god kontrast - svart på hvitt, og med klare farger.

Når det gjelder oppløsningen til skjermen, er ikke den noe å hoppe i taket for. En oppløsning på 240 x 320 punkter er godt nok for tekst, men bilder blir uskarpe. Alt får et litt tegneserieaktig preg når det blir strukket over den store skjermen.

Menyer for folk flest
Det er kun tre uker siden vi klaget over at smarttelefoner er for vanskelige å bruke. Det var før vi hadde prøvd en Blackberry. Denne lille saken er nemlig så enkel å bruke at bestemoren min kunne gjort det.

Glem intrikate systemer med menyer, undermenyer og kontekstmenyer. På Blackberry ligger alle funksjonene til telefonen samlet i én flat meny. Totalt 25 ikoner.

Uansett hva du skal gjøre på telefonen, bruker du den samme enkle fremgangsmåten. Du ruller deg frem med rullehjulet, og sier OK med å trykke det inn. Siden bruker du tilbake-knappen for å komme deg tilbake.

Det hele er rett og slett skremmende intuitivt for oss som har brukt de siste årene på å kjempe med kryptiske mobiloperativsystemer.

Klikk for større bilde

Det er riktignok én ulempe med et så enkelt system, og det er at det kan gå tregt å få gjort ting. Å bekrefte noe tar to trykk. Å velge noe i en rullegardin krever tre trykk. Og det blir nødvendigvis en del rulling opp og ned i menyene, som ofte kan romme 20 forskjellige valg.

For å kompensere for dette, bør du lære deg de mange snarveiene som finnes i Blackberry. De fleste tastene kan brukes til noe, og når du behersker dette, går ting atskillig kjappere. Du kan også stable om alle valgene i menyen, slik at de funksjonene du bruker mest ligger øverst.

Det skal sies at du ikke kan få norske menyer på Blackberry ennå, og at du derfor må bruke engelsk språk.

Et olja lyn
Responsen til 8700g er det ikke noe å si på. Dette er antakeligvis den kjappeste smarttelefonen vi har brukt til dags dato. Du trenger aldri å vente på noe, enten du skal laste inn et bilde, et program eller en en stappfull innboks.

Alt i alt synes vi Blackberry har et overraskende bra operativsystem, som verken skremmer vekk nye eller erfarne brukere. Her har Symbian og Windows-leirene mye å lære.

RIM Blackberry 8700g med abonnement

RIM Blackberry 8700g

RIM Blackberry 8700g med abonnement

RIM Blackberry 8700g

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen