RIM Blackberry 8300 Curve

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,7 x 6 x 1,55 cm
Vekt: 111 gram
Utforming: Fulltastatur
Skjerm: 2,5 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera, valgfri, stillemodus,
Kamera: Ja
Uttak: Mini-USB, 3,5 mm minijack
Pris:

Slik vurderer vi
Tastene er små, men godt markert.
Tastene er små, men godt markert.
Styrekulen erstatter styrepinne.
Styrekulen erstatter styrepinne.
Baksiden er glatt og blank, mens sidene er dekket i gummi som gir bedre grep.
Baksiden er glatt og blank, mens sidene er dekket i gummi som gir bedre grep.

Blackberry Curve 8300 er kanadiske RIMs nyeste fremstøt på mobilfronten.

Selskapet har spesialisert seg på å lage eposttelefoner med fullt tastatur, og 8300 Curve er den nyeste i rekken.

Curve har i tillegg en styrekule i stedet for styrepinne, noe den deler med forgjengeren Pearl.

Styrekulen fungerer bra til formålet, men vi syns metoden er litt upresis når vi blar i hovedmenyen. På den annen side hadde vi neppe klart å leve uten kulen i epostinnboksen, siden det blir lange lister å bla seg igjennom. Styrekulen blir med andre ord et slags kompromiss, og det er ikke verre enn at du fint klarer å leve med det etter å ha brukt telefonen en stund. Det er dessuten mulig å stille inn følsomheten til kulen, slik at du kan tilpasse den til dine egne preferanser.

Bred over baken

På grunn av det fulle qwerty-tastaturet er Curve naturlig nok forholdsvis bred. Størrelsen er imidlertid ikke plagsom, og det går fint å betjene telefonen med én hånd. Du må likevel bruke begge hender når du skal skrive norske tegn.

Tastene er ellers fryktelig små, noe som i og for seg er naturlig når det er ti stykker i bredden. RIM har god erfaring i å lage fullstastatur for mobiler, noe du merker når du begynner å bruke telefonen. Tastene er nemlig godt adskilte og markerte, slik at du fort lærer deg å skrive raskt og effektivt på dem.

Det er likevel to ting vi vil klage på: Tastene lager ganske høye kneppelyder når du bruker dem. Tastaturet mangler også de særnorske bokstavene, slik at du er nødt til å bruke tastekombinasjoner for å få frem æ, ø eller å.

Tastaturet har ellers en egen menytast, en tilbaketast og to taster for å svare og avvise samtaler. På sidene finner du volumtast og to snarveistaster. På toppen av telefonen sitter det en tast for å skru telefonen på lydløs og å låse tastene.

Vi syns Curve-tastaturet fungerer bra, og det er muligens litt bedre enn Nokia E61i og i alle tilfeller bedre enn Sony Ericsson P1i.

Curve er ellers et godt stykke arbeid når det kommer til byggekvalitet. Det er ingen sjenerende knirking eller slark. Hele telefonen er laget i blank plast, bortsett fra sidene som har gummioverflater. Dette sørger for at telefonen ikke glir ut av hendene. Etter noen uker i bukselomma har baksiden blitt litt ripete, så du bør passe på å la telefonen få sin egen lommeplass.

Alt i alt er Curve en solid telefon med gode taster. Styrekulen kunne muligens fungert litt bedre, men vi ser også for oss at vi ville savnet den dersom den ikke var der.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2,5 ", 65 k farger
Oppløsning: 320 x 240 piksler
Operativsystem:
RIM Blackberry
Meny: Rutenett
Tekst: QWERTY
Firmware:

Slik vurderer vi
Skjermen er nesten like bred som telefonen.
Skjermen er nesten like bred som telefonen.
Telefonen kan vise deg e-post og kalenderoppføringer i hvilemodus.
Telefonen kan vise deg e-post og kalenderoppføringer i hvilemodus.
Hovedmenyen kan føles kaotisk i starten.
Hovedmenyen kan føles kaotisk i starten.
Curve har et hjelpesystem som dekker de aller fleste funksjonene i telefonen.
Curve har et hjelpesystem som dekker de aller fleste funksjonene i telefonen.
Curve har mange taster, men er enkel og oversiktlig i bruk.
Curve har mange taster, men er enkel og oversiktlig i bruk.

God skjerm

Curve byr på en 2,5 tommers skjerm med 320 x 240 pikslers oppløsning. Størrelsen og oppløsningen er forholdsvis vanlig, men siden RIM har montert den i bredden i stedet for i høyden føles den med ett mye større enn den faktisk er.

Når du for eksempel leser e-post eller blar i innboksen din har du veldig god oversikt. Skjermbredden gjør også at telefonen egner seg bra til å surfe på nettsider med, selv om den medfølgende nettleseren ikke akkurat er den beste vi har vært borti.

Skjermen er ellers skarp og lyssterk, og egner seg bra til bilder. Dersom du syns tekst blir for smått, er det mulig å endre både utseende og størrelse på teksten.

Uvant menysystem

Curves menysystem er noe uvant dersom du ikke har vært borti RIMs telefoner før. Her er det i stor grad tilpasningsmuligheter som står i fokus. Du kan for eksempel velge om du kun vil har tilgang til epostkontoene og hovedmenyen fra hvilemodus, om du vil ha en slags aktiv hvilemodus som viser deg kalenderoppføringer og siste innkommende e-post, eller rett og slett ha hovedmenyen som hvilemodus.

Hovedmenyen er et rutenett med veldig, veldig mange ikoner. Du kan selv velge om du vil gjemme vekk ikoner, eller plassere dem i egne mapper, ikke ulikt Nokias S60-menyer. I begynnelsen føles dette svært kaotisk, men etter litt bruk ble vi fortrolige med hovedmenyen. Vi setter spesielt pris på at du kan organisere menyen akkurat som du vil.

Bytt mellom programmer

Det er mulig å kjøre flere programmer samtidig, og du kan enkelt veksle mellom disse ved å velge "bytt program" eller å holde inne alt-tasten og tilbake-tasten. Dette er også ganske likt som på S60.

Dersom du ønsker det, kan du fint grave deg ned i telefonens innstillinger, hvor du finner muligheter for å endre på det aller meste. Som nevnt kan du endre på teksttype og -størrelse og en hel rekke andre funksjoner som for eksempel hva snarveistastene på siden av telefonen skal gjøre.

Om det er noe du lurer på hvordan fungerer har Curve et uslåelig hjelpesystem som forklarer deg alt fra hvordan du skriver e-post til hvordan du bruker Bluetooth.

Fungerer bra

Alt i alt er menysystemet så avansert som du forventer fra en skikkelig smarttelefon, og vi syns det på mange måter slår S60, UIQ og Windows Mobile. Hvis du skal ha glede av Blackberry-systemet, må du imidlertid bruke litt tid på å sette deg inn i hvordan det fungerer. Gjør du ikke det, vil det bare føles som et evig kaos.

Å skrive e-post er en smal sak. Dersom du har adressen i adresselisten din, søker du raskt opp mottakeren. Om du har mottatt e-post, trykker du bare på r-tasten for å svare. Det fungerer på samme måte med SMS.

Du kan også velge om du vil motta SMS og e-post i samme felles innboks, eller du kan ha dette separat. Om du har sendt SMS, MMS eller e-post frem og tilbake til en mottaker, får du korrespodansen opp som en samtale, slik at det er enkelt å holde oversikten.

Ingen "norske" taster

Når det gjelder meldingsskriving er vi ganske så misfornøyde med at telefonen ikke har egne taster for æ, ø eller å. Det som verre er, er at det heller ikke er en egen tastekombinasjon for å få frem disse bokstavene. I stedet er du nødt til å holde inne for eksempel a-tasten og rulle deg bortover for å finne å. Du kan imidlertid legge inn noe som kalles AutoText, som automatisk bytter inn ord du skriver med noe annet, slik at du kan legge inn at "loepe" skal bli "løpe".

I lengden er dette upraktisk, og du stopper fort opp når du skal skrive særnorske tegn.

Vi har også lagt merke til at telefonen ikke akkurat er rikelig utstyrt med prosessorkraft. Når du for eksempel har aktiv hvilemodus merker du at telefonen henger igjen når du blar deg nedover. Det går også tregt når du bruker nettleseren eller blar i bildebiblioteket.

Mange snarveier

Curve har ellers er rekke smarte funksjoner og snarveier. Dersom du for eksempel vil svare på en innkommende e-post, trykker du bare på "r". Om du vil overføre en telefonsamtale til et trådløst håndfrisett er dette særdeles enkelt. Når du ringer noen kan du trykke på menytasten og få opp alle de siste Bluetooth-hodesettene telefonen har vært koblet til.

Alt i alt er Curve uansett en skikkelig kraftpakke for proffbrukeren. Denne telefonen kan alt andre smarttelefoner kan. Treghetene er en irritasjon, men ikke noe du kommer til å miste nattesøvnen av.

RIM Blackberry 8300 Curve med abonnement

RIM Blackberry 8300 Curve

RIM Blackberry 8300 Curve med abonnement

RIM Blackberry 8300 Curve

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen