Riktig skjerm kan gjøre hele forskjellen

Vi går gjennom de vanligste skjermteknologiene på markedet i dag, og noen av forskjellene mellom dem.

Skjermen er en av de viktigste delene av moderne forbrukerteknologi. For TV-er og løse PC-skjermer er det helt naturlig, men også for mobiltelefoner, bærbare PC-er og nettbrett er skjermen et naturlig ansikt utad. Er ikke skjermen god nok, risikerer du å bli misfornøyd med hele produktet.

De fleste av topproduktenes skjermer er gode nok etter hvert, men det er fortsatt noen forskjeller på dem. De ulike produsentene har hver sine navn på teknologiene. Av og til er de i praksis like, men av og til er forskjellene større. Titter du på produkter i lavere prisklasser kan det virkelig lønne seg å kjenne til disse forskjellene.

De tidligste LCD-skjermene havnet i klokker og kalkulatorer, ofte med Casio-logo på. TN-skjermene som selges i dag fungerer på samme måte, men har betydelig større tetthet.
De tidligste LCD-skjermene havnet i klokker og kalkulatorer, ofte med Casio-logo på. TN-skjermene som selges i dag fungerer på samme måte, men har betydelig større tetthet.Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

LCD er mest utbredt

Forkortelsen LCD står for «liquid crystal display», eller skjerm basert på flytende krystaller. Dette er den mest utbredte skjermteknologien på markedet i dag. I storskjermverdenen har LCD vunnet kappløpet mot plasmateknologi, men LCD-skjermen rakk det kun såvidt. Etter mange forsiktige forsøk på å etablere OLED-skjermer på TV-markedet begynner teknologien nå å få moment, akkurat idet det for alvor nærmer seg kroken på døra for plasmaskjermene. Dermed er det et stort spørsmål hvor lenge LCD får regjere tilnærmet alene på TV-fronten.

Både plasmaskjermer og LCD-skjermer er i utgangspunktet forholdsvis gammel teknologi. Plasma ble første gang beskrevet på 1930-tallet, og egenskapene ved flytende krystaller som gjør LCD-skjermer mulig ble oppdaget på tampen av 1800-tallet. Det tok lang tid før noen av de to teknologiene ble kommersialiserte.

Litt historie om LCD-teknologien

Siden LCD-teknologien er såpass voksen som den er, rommer den nå en rekke undervarianter. Hver av dem har sine fordeler og ulemper, men felles for «utbryterteknologiene» er at de forsøker å løse ett eller flere av problemene med ur-LCD-skjermen. De første brukbare LCD-skjermene dukket opp i 1964, men de slo ikke gjennom i kommersielle produkter før på starten av 1970-tallet. Den gang i først og fremst i kalkulatorer og klokker.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen