RiksTV blir alene i bakkenettet

Da NTV ble startet opp var det med forebehold at det ble åpnet for at andre aktører enn RiksTV skulle kunne komme inn i bakkenettet og gi konkurranse på denne plattformen. NTV har senere søkt om endringer i konsesjonen og nå får de medhold av Samferdselsdepartementet.

Har ikke solgt godt nok
Samferdselsdepartementet har nå vurdert NTVs søknad om endringer i konsesjonen slik at de ikke lenger er pålagt å åpne for at andre tilbydere enn RiksTV kan slippe til i bakkenettet. Samferdselsdepartementet har nå behandlet søknaden og gir NTV medhold. Bakgrunnen er at RiksTV ikke har solgt nok abonnementer.

- Utviklingen så langt viser at færre enn forutsatt har valgt å abonnere på betalingsfjernsyn i bakkenettet. Regjeringen mener at en gjennomføring av konsesjonsvilkåret vil kunne øke risikoen for at det ikke vil være lønnsomt å drive betalingsfjernsyn i bakkenettet. (...) På bakgrunn av dette har Regjeringen besluttet å oppheve konsesjonsvilkåret som krever at Norges televisjon AS (NTV) skal tilby kapasitet for en konkurrerende betalings-tv-tilbyder i det digitale bakkenettet for fjernsyn etter avvikling av analoge sendinger, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding.


Etter deres vurdering er konkurransen mellom de forskjellige plattformene, bakkenett, satellitt, IPTV og kabel, såpass god at bakkenettet vil risikere å bli utkonkurrert om RiksTV også skal få konkurranse på hjemmebane. Bakkenettet har store begrensninger i båndbredde og om RiksTV skulle delt denne båndbredden med andre aktører ville det gitt lite rom for utvikling. For å kunne tilby HDTV er de for eksempel avhengig av den kapasiteten de har i dag og den ekstra kapasiteten som blir tilgjengelig når de analoge sendingene slukkes.

Med slukkingen blir det også frigjort ekstra plass som enda ikke er tiltenkt noe spesifikt mål. Denne plassen kalt den digitale dividenden vil NTV og RiksTV at skal benyttes til TV, mens IKT Norge og andre aktører mener plassen blir mer nyttig om den blir brukt på mobilt bredbånd. Samferdselsdepartementet holder på å utrede hvordan denne plassen skal benyttes, men det er sannsynlig at dagens avgjørelse vil medføre at denne dividenden ikke vil bli brukt til TV da RiksTV med dette har fått langt større boltreplass enn de først var tiltenkt.

Viasat slipper ikke til
En av aktørene som har sagt klart i fra at de gjerne vil komme inn som aktør i bakkenettet er MTG Norge som blant annet står bak distributøren Viasat. Direktør i MTG, Tor Fuglevik, har tidligere påpekt ovenfor Teknofil at de forventer at NTV må oppfylle de konsesjoner som ble gitt da de først fikk ansvar for bakkenettet. Dagens avgjørelse har utvilsomt satt en bremser for dette.

- Vår interesse har ligget i at den opprinnelige kosesjonsteksten her følges og vi mener konkurranse i bakkenettet ville vært en fordel for kundene samme hvem som hadde gått inn som konkurrent. Når det er sagt syns jeg det er en noe spesiell begrunnelse for vedtaket at RiksTV taper penger, sier Hein Espen Hattestad, MTG-sjef, til Teknofil.


Han påpeker at vedtaket må vurderes av kongen i statsråd fredag, men understreker at dette kan få store konsekvenser for avtaler som til nå er inngått.

- Dette er en såpass stor endring av konsesjonen at en vil se endringer av de avtaler som ble inngått med den opprinnelige konsesjonen, påpeker Hattestad.

RiksTV jubler
RiksTV på sin side er veldig fornøyd med avgjørelsen. De mener den er helt nødvendig for at bakkenettet som plattform kan fungere.

- Vi mener dette er en viktig og god beslutning. Dette er med på å skape en sunn og reell konkurranse mellom plattformene som kommer kundene til gode. Om det skulle kommet en ekstra aktør inn ville bakkenettet blitt en svak plattform og konkurransesituasjonen ville blitt den samme som tidligere, forteller administrerende direktør Espen Thorsby til Teknofil.

Mer HD og nedlastning
Ifølge han vil RiksTV med dette kunne få mellom 60 - 70 prosent mer kapasitet til høsten. Denne kapasiteten vil de bruke på mer HD, flere vanlige kanaler og en nedlastningstjeneste som vil lanseres i høst. Samtidig bekrefter han at kampen om den digitale dividenden ikke lenger blir like viktig nå som de får være alene i bakkenettet.

- Det er klart vi alltid vil ha et ønske om mer plass, men denne avgjørelsen hjelper mye på situasjonen.


At RiksTV har solgt dårlig slik det påstås fra Samferdselsdepartementet sin side er han derimot noe skeptisk til.

- Vi har mange kunder, men selve inntektssiden har vært noe lavere enn forventet, sier han til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen