Anmeldelse

Righteous Kill

For andre gang i filmhistorien møtes de to aldrende mastodontene Robert De Niro og Al Pacino hverandre på sølvskjermen (nei, de møttes faktisk ikke i "Gudfaren Del II"). Første gang var selvfølgelig i den spenningsfylte bankranerfilmen "Heat" av Michael Mann fra 1995. Temaet i "Righteous Kill" er også kriminalitet, men denne gangen spiller storhetene på lag.

De erfarne politibetjentene Turk (De Niro) og Rooster (Pacino) beveger seg i gråsonene mellom skitten purk og god purk. For flere år siden bestemte Turk seg for å plante bevis i en sak der en mann gikk fri etter å ha vært siktet for å ha drept sin samboers lille datter. I det siste har det skjedd en rekke drap på kjeltringer som har unnsluppet dom, og drapsvåpnene er av samme type som det falske bevismaterialet fra år tilbake. Kollegene til Turk begynner etter hvert å fatte mistanke, men er saken så åpenbar som den først virker som?

God, gammel årgang

De Niro og Pacino sammen på lerretet for første gang på 13 år.
De Niro og Pacino sammen på lerretet for første gang på 13 år.

Robert De Niro og Al Pacino er kjent for å være blant de beste skuespillerne som finnes, og det med god grunn. De spiller tøffe, men smågretne, gamle gubber som begynner å bli litt for drevne i jobben sin. Denne rollen som tøffinger har de hatt mange ganger før og det er en reell fare for at de blir for standard i rollene sine, men når det kommer til fremføringen leverer de varene. De Niro og Pacino er skuespillere i verdensklassen og det viser de her med å spille slitne tøffinger, som fremdeles har et glimt i øyet. Der andre ville blitt avfeid som rene stereotyper, får dette radarparet fram en viss nerve i det materialet de har til rådighet.

Den siste setningen kan virke som negativ kritikk mot filmen og manus i seg selv, men det stemmer ikke helt. Filmen engasjerer, har en smart fortelling og en flott twist. Mange kan sikkert skryte av å oppdage filmens vendepunkt lenge før det faktisk forekommer, mens andre der igjen (blant annet undertegnede) elsker å bli litt rundlurt på denne måten. Noen ganger er det bare deilig å lene seg tilbake i setet og se hendelsene utfolde seg som noter i en symfoni.

Spenning og forvirring

"Righteous Kill" er primært to ting: Spenning og underholdning. Samtidig blir verket dandert med noen moralske spørsmål omkring det riktige ved å ta loven i egne hender. Det er en god bonus og en motvekt til stempelet "hjernedød underholdning". De moralske dimensjonene overskygger ikke spenningen og føles ikke presset på filmen, og etterlater dermed et solid håndverk som vi tilskuere kan nyte. Når det gjelder spenning og underholdning skuffer filmen heller ikke, men man får ingen a-ha-opplevelse av den, kanskje bortsett fra når man begynner å forstå tegningen.

Trailer: Righteous Kill

Vis større

For filmen blir "bare" det, altså grei underholdning. Hvem er morderen? Hva vil skje nå? Når slike spørsmål stilles aktivt og vi blir servert tilfredsstillende svar, er det hele en gjennomført opplevelse. Noen vil vel sikkert si at teskjemodus er fordummende, men det er ikke alltid filmen er like seervennlig. Ved enkelte anledninger har regissør Jon Avnet en tendens til å drukne narrasjonen i klippeeffekter, hopp fram og tilbake i tid og andre nymotens fortellergrep. Kanskje det er ment at vi skal føle oss forvirret, i så fall har jo regissøren lykkes.

Konklusjon

"Righteous Kill" er en god thriller og katt-og-mus-lek som serverer oss en passe dose med vold, moral, effekter og glitrende skuespill. Curtis Jackson, bedre kjent som 50 Cent, har også en rolle i filmen og trekker på ingen måte opplevelsen ned. Filmen er med andre ord et bunnsolid håndverk, men uten de helt store åpenbaringene. Som underholdning og spenning fungerer "Righteous Kill" allikevel godt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen