Ricohs entusiastkamera fornyes

Da vi testet Ricoh GR Digital høstet det mange lovord for god byggekvalitet, ergonomi og ikke minst optikken, mens kameraets svake punkt var bildebrikken. Ikke at bildekvaliteten var direkte dårlig - den var bare skuffende i forhold til hva man burde kunne forvente av et slikt utpreget entusiastkamera som dette.

Nå er imidlertid oppfølgeren Ricoh GR Digital II annonsert, og nettopp brikken er en av de tingene Ricoh har tatt tak i. I testen vår av GR Digital konkluderete vi med at optikken var svært god, og problemet med bildekvaliteten mest sannsynlig skyltes brikken eller signalbehandlingen, eller en kombinasjon av disse. I Ricoh GR Digital II finner vi ikke overraskende samme 28mm f2.4 objektiv som i forgjengeren, men brikken har nå fått 10 megapiksler mot tidligere 8, og har også blitt marginalt større. I tillegg har Ricoh GR Digital II fått en ny bildeprosessor, kalt GR Engine II. Den nye bildeprosessoren skal etter sigende gi bedre respons og hastighet, spesielt ved opptak i RAW, og skal i følge Ricoh også gi dramatisk redusert bildestøy men likevel beholde detaljgjengivelsen og toneomfanget fra forgjengeren. Den nye bildeprosessoren er sannsynligvis også mye av grunnen til at batterikapasiteten er betydelig forbedret, fra 250 bilder per lading til hele 370 i Ricoh GR Digital II, etter CIPA-standarden.

Du kan sammenligne de to kameraene punkt for punkt her.

Ricoh GR Digital II er i utgangspunktet et spennende entusiastprodukt, og man aner bare ved å se på spesifikasjonslisten at det også har gått mye entusiasme inn i design og produksjon av kameraet. Fastoptikk - enda mindre 28mm med blender 2.4 som Ricoh GR Digital II har - er ikke akkurat vanlig kost i kompaktkameraer, ei heller RAW-støtte. Ricoh GR Digital II posisjoneres som en slags fattigmanns-Leica, og entusiastenes ønske om nettopp et slikt kamera har vært enorm i det siste, så det forundrer oss at ikke flere produsenter har prøvd seg i den nisjen, istedet for å lansere enda en haug med nye og uinteressante kameraer som konkurrerer i "fars første kamera"-nisjen, som er noe av planetens mest konkurranseutsatte områder. Hvem vet, kanskje det kommer?

Uansett, Ricoh GR Digital II er alt annet enn et kamera som følger trenden. Her finner man som sagt 28mm vidvinkel, blender 2.4 og et objektiv som er nesten kjemisk fritt for fargefeilbrytning og annen optisk styggedom. Det man derimot ikke finner noe av, er nymotens greier som ansiktsgjenkjenning og bildestabilisator. Ikke engang "stabilisering" av det falske slaget, med høy-ISO, finner vi i Ricoh GR Digital II. Og godt er det. Dette er et kamera for puristene, og vi i Akam fryder oss over at det finnes firmaer som produserer kameraer for oss... øh... dem også.

Leveringstidspunkt og pris her i Norge er fremdeles usikkert, men den norske importøren håper på å kunne levere i løpet av desember. Prisen i Storbritannia forventes å ligge på £399, noe som burde tilsi en pris på mellom 4500,- og 5000,- i Norge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen