Ricoh skuffer ikke

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som så mange andre har Ricoh hittil holdt seg til CCD-brikker i sine kameraer, men nå har de gjort som enkelte av konkurrentene og sluppet et interessant kamera med CMOS-brikke. Men det er ikke alt CX1 har under panseret...

Ricoh CX1 er nemlig spekket med spennende muligheter. Vi har naturlig nok ikke testet kameraet, men så spennende som dette ser ut basert på spesifikasjonslisten, så vil vi definitivt sette oss på venteliste for et testeksemplar av dette! Ikke bare er det et av de ytterst få kompaktkameraene som er utstyrt med en 3" (7,6 cm) skjerm med hele 920000 bildepunkter - altså sammenlignbart med de dyreste speilrefleksene - men det er også utstyrt med en 7x zoom som tilsvarer 28-200mm ved fullformat. Godt zoomområde og fornuftig vidvinkel gjør at vi kan tilgi den halvgode blenderen på f3.3-5.2, spesielt siden CX1 også har bildestabilisering av skikkelig type.

At Ricoh har holdt seg på matta hva oppløsningen gjelder er også udelt positivt. CX1 får ca 9,3 megapiksler, og Ricoh fortjener her et klapp på ryggen, for de kunne lett la seg rive med og gitt det 12 eller endog 14 megapiksler, som enkelte andre har gjort. I stedet har de satset på en litt spesiell bildebrikke som er begrenset til drøye ni megapiksler, men som til gjengjeld kan ta opp til 120 bilder i VGA-oppløsning på ett sekund, eller 60 bilder i sekundet i to sekunder.

Men listen over de interessante teknologiene i CX1 slutter ikke der. Takket være bildebrikken og Ricohs nye bildeprosessor vil CX1 også i følge produsenten klare et dynamisk omfang opp mot 12 EV, noe som er fullt på høyde med gode speilreflekskameraer som er på markedet i dag. Dette skal være et resultat av to ulike teknikker. Den første av disse benytter data i røde og blå piksler til å regne ut grønne farger hvor de grønne pikslene er overeksponert og har mistet detaljer. Teknikk nummer to er basert på at kameraet tar flere bilder samtidig, hvor hvert bilde er forskjellig eksponert og de alle sammen legges sammen for å danne et slags HDR-bilde i sanntid. Man kan også ta et "vanlig" bilde samtidig som man tar et bilde med utvidet dynamikk, slik at man kan sammenligne resultatene enkelt og greit.

CX1 er imidlertid ikke bare innovativt når det gjelder eksponering, men også når det kommer til hvitbalanse. Kameraet har nemlig et auto-hvitbalansemodus som i bilder tatt i blandingslys kan bruke ulike hvitbalanseinnstillinger på ulike deler av hvert bilde. I tillegg kan det i følge Ricoh også ta syv bilder av samme motiv, med ulik fokus, slik at man er nesten sikker på at ett bilde er fokusert slik man ønsker det.

Det er i skrivende stund ukjent når Ricoh CX1 blir å finne i norske butikker, og hva det vil koste, men i England sies det å skulle være tilgjengellig fra 13 mars i år, til en veiledende pris på omtrent tre tusen kroner.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen